În cadrul unui program amplu de cercetare a centrelor de olari și a ceramicii populare sălăjene - discutată în context regional și internațional al influențelor - asumat de #MJIAZ, specialiștii Emanoil Pripon și Szabó Attila vă invită la un discurs expozițional ce valorizează rezultatul documentărilor în teren pe tema ceramicii de Tihău, un prolific centru de olari de pe Valea Almașului.
Demersul științific susținut în 2020-2021 completează rezultatele cercetărilor anterioare derulate de foști colegi ai muzeului, Ioan Augustin Goia și Elena Musca, respectiv însumează o suită considerabilă de piese ceramice deținute de muzeu și acumulate prin donații în cadrul documentării de teren.
Expoziția va fi vernisată în data de 21 decembrie, la ora 13,00, partenerii noștri fiind mai multe școli sălăjene și persoane fizice care au contribuit essential, atât la conținutul expoziției, cât și în calitate de informatori din teren.
Aducem mulțumiri pe această cale dascălului Gheorghe Both, fiu al satului Tihău, care a fost sursa principală de informație în cercetările noastre, fiind gestionarul unei impresionante colecții muzeale locale ce enumeră printre altele piese reprezentative de ceramică de Tihău.
Expoziția este însoțită și de un catalog trilingv care prezintă cadrul istoric al temei, istoricul cercetărilor, specificul meșteșugului (demersul tehnologic), aria de distribuire a ceramicii tihăuane, tipologia vaselor în formă și decor, respectiv 70 de piese ceramice reprezentative.
#Ceramică de #Tihău la #Muzeu în #Beciul_Cultural din #21_Decembrie!
Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu