miercuri, 6 noiembrie 2019

Lansarea platformei Sahia Vintage





Ne mutăm din offline în online și vă prezentăm cel mai nou proiect SAHIA VINTAGE!

Proiectul Sahia Vintage a început în 2013, printr-o serie de proiecții anuale integrate în programul festivalului One World Romania și a continuat cu publicarea, în perioada 2014-2019, a unei colecții (https://oneworld.ro/ro/projects/sahia-vintage

) de cinci DVD-uri care oferă selecții din producția Sahia curatoriate tematic: Documentar, Ideologie, Viață; Muncă; Copii; Comandă politică; Efemere.
De câțiva ani ducem aceste filme în licee, universități, biblioteci și cartiere din București sau din provincie și le proiectăm însoțite de prezentări introductive și discuții cu publicul.

Platforma de istorie digitală a filmului documentar produs la Studioul Alexandru Sahia, 1950-1990, face parte dintr-un proiect mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio. Prin această platforma punem la dispoziția publicului larg fragmente din câteva zeci de filme documentare Sahia, reprezentative ca tematică, gen și pentru perioade istorice diferite, însoțite de informații despre acestea, despre cineaști sau despre studio, în română și engleză.

La baza activitatii culturale și artistice asociate în prezent arhivelor de pretutindeni se află percepția acestora, din exterior, ca zone liminale între memorie și uitare, utile pentru re-deschiderea și clarificarea unor contexte istorice sensibile ale unor trecuturi naționale, regionale sau individuale. Sahia Vintage își propune să se alinieze eforturilor recente de intersectare a culturii memoriale cu noile tehnologii.

Lansarea platformei face parte din seria de evenimente Memoria Arhivelor, inițitată de One World Romania, care propune în perioada 29 octombrie-12 noiembrie 2019 o serie de proiecții de filme descoperite de cineaști contemporani în timpul cercetării pentru propriile proiecte cinematografice. Programul proiecțiilor, însoțite de dezbateri cu cineaști și istorici, poate fi consultat aici: https://oneworld.ro/ro/blog/memoria-arhivelor-1.

Vă așteptăm sâmbătă, 9 noiembrie 2019, de la 19:00, la librăria Humanitas Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta, nr. 38) să explorăm platforma împreună cu Adina Brădeanu, curatoarea acesteia, și o parte din echipa proiectului. De asemenea, alături de câțiva invitați, vom discuta despre ce se mai face azi în România pentru recuperarea, prezervarea și valorizarea unor segmente arhivistice de memorie culturală.

Proiect co-finanțat de AFCN, Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Cineaștilor din România și realizat cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme și DacinSara.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.



Sursa informațiilor One World Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu