joi, 21 noiembrie 2019

Lansare de carte - Ceramica românească - Barbu Slătineanu





MIEZ
................................................

„Ceramica românească” este un volum de referinţă al colecţionarului şi cercetătorului Barbu Slătineanu, considerat părintele ceramicii româneşti. Lucrarea îşi propune să facă o încercare de sinteză despre evoluţia ceramicii româneşti.
„Ceramica românească” apare la Fundaţia pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II” în 1938 şi este distinsă, în acelaşi an, cu Premiul Academiei Române. O parte din contribuţiile sale privind ceramica românească au fost publicate în volumele apărute în 1958: „Arta populară în RPR. Ceramica”(coautor alături de Paul H. Stahl şi Paul Petrescu) şi „Ceramica feudală românească”(reeditată în 1972 sub titlul „Studii de artă populară”).
În 2019, Editura Ars Docendi face consistentul efort de a aduce la normele ortografice actuale şi de a îmbogăţi materialul din 1938, un studiu profund, căutat şi cercetat de profesioniştii domeniului şi de cei interesaţi de patrimoniul cultural, în genere.

LANSARE
...............................................

Lansarea volumului „Ceramica românească” se va face în prezenţa arhitectului Serban Sturdza, nepotul lui Barbu Slătineanu.
La masa rotundă vor participa istoricul de artă Adriana Scripcariu, artista Lila Passima şi arhitecta Alexandra Mihailciuc, trei voci foarte diferite care decupează preocupări personale legate de ceramică ce prelungesc în contemporaneitate cercetările lui Barbu Slătineanu.

DATE EVENIMENT
...............................................

Lansarea volumului „Ceramica românească” va avea loc la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo, la spațiul de evenimente Mircea Sântimbreanu, ora 17.00.
Indicativul standului nostru este 89.
Vă așteptăm cu entuziasm!

GALAXIE DE GÂNDURI
.................................................

Cititorii acestui volum ar trebui să conștientizeze o dată în plus marea pierdere provocată de dispariția identității culturale locale; sunt aproximativ 18 generații de la căderea Constantinopolului; aproximativ 18 generații de olari au reușit să transfere cultura bizantină, expresii, tehnici și cromatică, iar acum într-o generație sau două ar putea să dispară tot.
Acest “tot” înseamnă zestrea unor țări, teritoriile care acum formează România.
Şerban Sturdza

Bunică-miu n-avea deloc prejudecăţi, dacă găsea la Piscu nişte străchini frumoase, nu numai că le lua: unele erau pentru depozit, iar pe alea frumoase le băga în rândul întâi. N-avea obsesia că ce-i vechi e frumos şi ce-i nou e prost. Îl interesa nu numai valoarea artistică a obiectului dar şi geneză formei, a secţiunii transversale, cu rapel la formele bizantine vechi, grosimea strachinei şi calitatea lutului, sau inventivitatea cu care olarii foloseau varietăţile foarte reduse de smalţuri pe care le aveau la dispoziţie.
Şerban Sturdza- interviu în „Oale şi ulcele”

Ceramică românească are o înfăţişare care îi este proprie. Ea are anumite forme şi motive, întrebuinţate mai cu seamă de români, care o fac să se deosebească cu uşurinţă de aceea a vecinilor noştri sau a neamurilor cu care am convieţuit. Aceasta nu împiedică să fi primit oarecare înrâuriri acolo unde meşteşugul vecinului era mai bun.
Arta ceramicii în România are continuitate, cu toate vremurile vitrege prin care a trecut, după cum ne-o arată păstrarea, în tehnică şi decorare, a multor tradiţii preistorice şi romane, ceea ce dovedeşte şi continuitatea neamului nostru.
Barbu Slătineanu

Partea cu adevărat interesantă şi originală, cea în care fiecare cititor va găsi subiecte de reflecţie şi un bogat material de studii şi comparaţii, este cea în care se face descrierea olăriei noastre, din epocile preistorice până azi. La fiecare pagină se simte soliditatea terenului pe care se aşază autorul, varietatea cunoştinţelor sale, precizia informaţiei. Este sigur că în stadiul actual nu se poate spune mai mult şi că multe afirmaţii sunt întemeiate. Se vor face în viitor cercetări de detaliu, se vor publica monografii, care vor modifica poate, pe ici, pe colo, rezultatele actuale; acele cercetări şi monografii de aici vor trebui să pornească. Acesta este serviciul mare pe care-l face lucrarea lui Barbu Slătineanu.
George Oprescu



Sursa informațiilor Editura Ars Docendi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu