luni, 30 septembrie 2019

SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A SPAȚIULUI COSMIC 4-10 OCTOMBRIE 2019






SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A SPAȚIULUI COSMIC
4-10 OCTOMBRIE 2019

În fiecare an, în perioada 4 - 10 octombrie se sărbătorește la nivel mondial „Săptămâna Spaţiului Cosmic”. Tema ediției din anul 2019 este „Luna: Poarta către stele”, iar pentru a afla mai multe informații despre evenimentele organizate la nivel mondial puteţi accesa link-ul: http://www.worldspaceweek.or/events/event-map/

Sărbătorirea acestui eveniment poate fi foarte simplă, de la o prezentare despre spațiu în fața clasei, urmărirea unui film documentar despre cosmos și misiuni spațiale alături de prieteni, observații astronomice sau pur și simplu admirarea cerului înstelat.
Cu această ocazie Complexului Muzeal de Științe ale Naturii „Ion Borcea”, subunitatea Observatorul Astronomic ”Victor Anestin” din Bacău organizează pentru cei interesați, proiecții de filme documentare pe teme de astronomie și astronautică. Filmele vor fi proiectate cu ajutorul unei tehnologii noi de proiecție, care reușește cu ajutorul unui software de curbare a imaginilor și a proiecției pe un ecran panoramic curb să ofere o proiecție imersivă a materialului prezentat.
Vizitatorii noştri vor putea viziona următoarele filme documentare:
Cosmos A Space Time Odyssey (2014)
1) Cosmos A Space Time Odyssey – Surorile Soarelui – 40:17
2) Cosmos A Space Time Odyssey – Băiatul electric – 39:48
3) Cosmos A Space Time Odyssey – Lumile pierdute ale Terrei – 41:32
4) Cosmos A Space Time Odyssey – Nemuritorii – 42:30
5) ISS - Stația Spațială Internațională – 30:15
6) HST - Telescopul Spațial Hubble – 30:47
7) Apollo 11 – 24:11
8) Spaţiul – Să descoperim cosmosul – 48:29
Din rezoluția Adunării Generale a ONU din 6 decembrie 1999:
„Adunarea Generală declară intervalul 4 – 10 octombrie Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic pentru a sărbători în fiecare an, la nivel internațional contribuțiile științei și tehnologiei spațiale la îmbunătățirea condiției umane”.
Cele două date care definesc temporal Săptămâna Mondială a Spaţiului reprezintă două evenimente importante: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1 (4 octombrie 1957), deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului şi semnarea „Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării paşnice a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti” (10 octombrie 1967).
Din anul 2000, de la prima organizare, evenimentul a cunoscut un real succes, în prezent fiind cel mai mare eveniment public din lume legat de celebrarea spațiului.

Persoane de contact: Muzeografii Observatorului Astronomic „Victor Anestin”
Tel. 0234/513724

Vă aşteptăm!



Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Științele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu