joi, 26 septembrie 2019

Deva: expoziția “Cetatea Deva. 750 de ani de la prima atestare documentară”







Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, vă invită vineri, 27 septembrie 2019, ora 11.00, să participați la vernisajul expoziției “Cetatea Deva. 750 de ani de la prima atestare documentară”, eveniment ce se va desfășura în sălile de expoziție ale Palatului Magna Curia.
Cu prilejul împlinirii “a 750 de ani de la prima atestare documentară a cetății Deva, Muzeul Civilizației Dacice și Romane propune publicului vizitator un periplu prin istoria fortificației, de la centru al puterii voievodale la spațiu în care se organizează diferite evenimente, de la punct strategico-militar la loc de promenadă.
Expoziția propusă de muzeul din Deva însumează rezultatele cercetărilor începute la sfârșitul secolului al XIX-lea și concluziile parțiale ale săpăturilor arheologice din anii 2008 și 2013. Principalul scop al expoziției este acela de a oferi publicului o imagine asupra complexității vieții celor care au locuit în cetatea Devei, prin expunerea unei părți a artefactelor descoperite în cadrul cercetărilor arheologice, și să aducă în atenția publicului evenimente și personalități care au jucat un rol important în transformarea ansamblului arhitectural.
Investigațiile arheologice realizate în cele trei incinte ale cetății Deva au scos la lumină mii de piese, întregi sau fragmentare, care reflectă aspecte ale vieții cotidiene: de la vasele ceramice din pastă grosieră aparținând secolelor XIII-XIV până la porțelanurile de Batiz; cahle ceramice pentru sobe; obiecte din metal (fier, alamă sau argint), de la banalele cuie sau ferecături de uși și ferestre, la cuțite și furculițe, ace de cusut și degetare, piese de podoabă sau devoționale (pandantive dedicate în special Sfântului Benedict, rozare, etc.), piese din os, piese de armament și sute de monede.
Toate aceste artefacte, adunate și înregistrate cu sârguință în timpul campaniilor arheologice, au urmat calea Laboratorului de Restaurare a muzeului devean care, de-a lungul unui deceniu, a reușit să restaureze o parte însemnată a acestora. Au fost restaurate 364 obiecte din metal (fier, bronz și argint) și 125 monede din argint sau bronz. La acestea se adaugă câteva zeci de vase și cahle ceramice, întregite total sau parțial, care completează imaginea pe care o avem asupra vieții cotidiene a celor care rezidau în cetatea Devei”, menționează arheologul Ionuț-Cosmin Codrea.
Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Vă așteptăm!
Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul



Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu