duminică, 22 septembrie 2019

Descoperiri interesante realizate cu detectorul de metale X - 22.09.2019

I. Denar de argint Ferdinand I (1526-1564 ) ,Rege al Ungariei și Bohemiei și al Sfântului Imperiu Roman; inel din bronz cu motive antideochi și monedă de sec. XIX.







Sursa informațiilor Daniel Cretu.

II. Dăltiță din bronz

















Sursa informațiilor Alexandru Bot.

III. Piese otomane, săgeți din bronz






Sursa informațiilor Bogdan Diaconu.

IV. Cruce relicvar sec. XIV
 






Sursa informațiilor Zsolt László.

V. În căutarea unor urme materiale ale antichităţii romane înspre sud, pe aliniamentul aproximativ al limesului nord-estic, pe fondul unei contaminări metalice masive din WW2, au apărut câteva dovezi ale prezenţei romane, dar şi din alte perioade istorice : cosor din fier, cu manşon, lamă de cuţit din fier, 2 chei din fier, cuie diferite din fier, 3 proiectile (bile), din plumb, 2 întărituri metalice din fier (buterolă), una semirotundă de la teaca unei spade şi una ascuţită de la teaca unui pumnal, daltă din fier, 9 cuie din fier (ţinte), de la talpa sandalelor romane (caligae), perioada romană, sec.II-III, vârf de săgeată, din fier, (bolţ pentru ballista), perioada romană, sec.II-III. posibil unealtă multifuncţională (fragmentară), din fier, cu 2 elemente, fibulă (fragmentară) din bronz, perioada romană, sec.II-III şi un obiect mai rar întâlnit, pinten din fier cu spin conic şi butoni laterali, perioada romană, sec.II-III.Acesta din urmă, cu siguranţă a fost pierdut de către un soldat din trupele de auxiliari, al unităţii romane de cavalerie Ala I Numeri Illyricorum, care a staţionat la câţiva kilometri distanţă şi care a controlat sub administraţia romană, întreaga zonă din punct de vedere militar.La ceva distanţă, acum câţiva ani, am mai găsit un astfel de pinten, dar din bronz.












Sursa informațiilor Pop Iuliu Cristinel.

VI. Într-o zonă împădurită de culme, unde datorită vizibilităţii directe cu porţiuni ale lanţului defensiv militar roman, locaţia ar fi putut foarte bine să pună în valoare un inedit turn de supraveghere, am dat din păcate doar de ample lucrări de amenajare genistică şi anume de zeci de locaşuri individuale de tragere WW2 de prin toamna lui ‘44, probabil sovietice, cu mii de schije, tuburi şi vârfuri de cartuşe, care efectiv au infestat zona.Rar mi-a fost dat să văd o aşa densitate de reziduri metalice, amestecate cu solul dislocat de săparea tranşeelor şi de explozia obuzelor şi a grenadelor.Spre regretul meu, nu am reuşit în aceste condiţii să identific vreo amprentă în sol, sau vreo altă urmă materială, care să sugereze acolo existenţa vreunei vechi locaţii.Nu mică mi-a fost mirarea, când la vreo 2-3 m lateral de drumul de culme, sub stratul de sol afectat de explozii, am dat de un inel medieval cu disc gravat, din argint, în stare foarte bună, datând probabil din perioada sec.XIV-XVI.Interesantă gravura simetrică, în care am recunoscut 2 cruci.Informaţii mai multe poate vom afla de la specialiştii medievalişti.















Sursa informațiilor Pop Iuliu Cristinel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu