luni, 30 septembrie 2019

Muzeul Judeţean Teleorman: Exponatul Lunii Octombrie - Topor de luptă






Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită marți, 1 octombrie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Octombrie.
Pentru perioada 1 – 31 octombrie 2019, Muzeul Județean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul instituției noastre, colecția arheologie. Este vorba de un „Topor de luptă”.
Obiectul a fost descoperit în localitatea Valea Părului (jud. Teleorman) în anul 1969 și are următoarele dimensiuni: lungimea de 23,60 cm, lățimea de 4,10 cm și o greutate de 247,7 g.
Toporul de lupta are două terminații, una fiind toporul propriu-zis, iar cea de-a doua având forma unui vârf de lance. Orificiul de înmănuşare, este rotund şi este dispus mai aproape de lama propriu-zisă a toporului. Lama este scurtă, are o formă trapezoidală, ascuțită, iar vârful de lance este alungit. Are niște aripioare rotunjite situate în zona de înmănuşare. Nu poate fi încadrat în nici o tipologie cunoscută, dar a fost numit de cercetători - topor de tip dunărean.
Topoare de luptă în formă de vârf de lance precum cel de la Valea Părului sunt o categorie de descoperiri arheologice rare. Astfel de piese au apărut în depozitele de la Radovanu, jud. Călăraşi, Dragosloveni, jud. Vrancea, două exemplare, dar şi ca descoperiri întâmplătoare la Bucureşti Văcăreşti, Bucureşti Tei, Aţel, jud. Sibiu.
Topoarele de acest tip pot fi datate în secolul X d. Chr. Cel de la Valea Părului a făcut parte dintr-un depozit de arme și unelte din fier.
Depozitele de unelte şi/ sau arme așa cum este cel de la Valea Părului se pare că au avut, la sfârşitul secolului al IX-lea şi începutul secolului al X-lea, valoare de bunuri de prestigiu.



Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu