luni, 2 septembrie 2019

Cea mai mare comoară normandă găsită după anul 1833

Un tezaur monetar descoperit în Somerset (Anglia) conține de cinci ori mai multe monede care înfățișează capul lui Wilhelm Cuceritorul decât numărul total astfel de monede de acest tip, cunoscut înainte de această descoperire. Este cea mai mare comoară normandă găsită după anul 1833.





Tezaurul a fost descoperit de pasionații de detecție metale Adam Staples și Lisa Grace într-un câmp de la o fermă din Chew Valley, Somerset.
În luna ianuarie, într-o excursie dintr-un weekend, ei învățau cinci prieteni cum să-și folosească noul echipament de detecție, atunci când detectorul i-a alertat de prezența primei monede de argint din timpul lui Wilhelm Cuceritorul.În următoarele cinci ore, cei trei au săpat și au mai găsit cateva mii de monede.




  
Le-au strâns într-un vas, au anunțat autoritatile locale conform legii și le-au predat direct la Muzeul Britanic.





Majoritatea monedelor sunt din argint din vremea lui Wilhelm Cuceritorul (1066-1087) și a ultimului rege anglo-saxon al Angliei Harold II (Ianuarie 1066-14 octombrie 1066). Domnia lui Harold a fost foarte scurtă, iar monedele sale sunt foarte rare. Totuși, peste o mie de monede emise de Harold au fost găsite în acest tezaur; este posibil să existe unele modele de monede care nu au mai fost văzute până acum și chiar elemente grafice necunoscute anterior. Au fost găsite de asemenea monede de argint tăiate la jumătate și câteva monede care înfățișează chipul lui Eduard Confesorul (1042 - ianuarie 1066).




Confirm muzeografilor, tezaurul de 2528 monede este neobișnuit de mare și important pentru acea perioadă istorică. Trei monede au fost identificate drept „muli”, o combinație de două tipuri de monede. Aceste monede au design și text care se referă atât la Harold, cât și la Wilhelm Cuceritorul.


Tezaurul a fost probabil îngropat înainte de anul 1072, la doar doi sau trei ani de la Cucerirea Normană din 1066. Valoarea acestor monedelor la acel moment ar fi fost suficientă pentru a cumpăra 500 de oi, deci o adevărată avere. Însă, în acele vremuri tulburi, ascunderea averii într-o gaură din pământ a fost considerată o alegere mai sigură.

În prezent, monedele sunt evaluate și catalogate de experți de la Muzeul Britanic. Un comitet de evaluare a comorii va determina valoarea justă de piață a tezaurului monetar. Pentru a achizitiona comoara, muzeele vor avea posibilitatea de a plăti valoarea evaluată (care este estimată deocamdată neoficial la 5 milioane lire sterline), ce va fi împărțită în mod egal între întregul grup de descoperitori și proprietarul terenului.



Sursa informațiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu