joi, 9 aprilie 2020

Unul dintre cele mai mari tezaure romane descoperite în Polonia - 09.04.2020


Credit foto: Muzeul Hrubieszów
 

Monedele au fost descoperite în apropierea graniţei cu Ucraina.

Mariusz Dyl, un fermier din apropierea oraşului Hrubieszów, aflat la graniţa Poloniei cu Ucraina, a descoperit 1.753 monede romane de argint. Arheologii care au colectat aceste monede sunt de părere că acestea au fost abandonate de către populaţiile vandale care fugeau din calea invaziilor gotice, notează The History Blog.

Arheologii Muzeului Hrubieszów care au excavat şi analizat monedele au explicat faptul că acestea fuseseră bătute în secolele I şi II ale epocii noastre, pe acestea fiind reprezentați împărații Nerva şi Septimius Severus; ceea ce ar indica faptul că acest tezaur a fost strâns în secolele II-III ale erei noastre. Istoricii mai explică faptul că monedele cântăresc aproximativ 5,5 kilograme de argint şi că reprezintă unul dintre cele mai mari tezaure romane descoperite pe teritoriul Poloniei.

Atunci când aceste monede se aflau în circulație, Hrubieszów era populat de către vandali, un trib germanic estic, care era aliat al Romei în lupta cu celelalte triburi germanice. În cel de al doilea secol al erei noastre, vandalii s-au aflat în tabăra opusă Imperiului. În ultimele două decenii ale secolului, populațiile vandale au fost împinse către vest de către invaziile goților. Descoperirile arheologice din regiune atestă amploarea conflictului, istoricii explicând că de-a lungul timpului au fost identificate o mulțime de morminte vandale în care se aflau arme distruse în mod ritualic. 



Credit foto: Muzeul Hrubieszów
 
Andrzej Kozłowski, cercetător al Institutului Arheologic al Universităţii Maria Curie-Skłodowska, este de părere că îngroparea acestor monede reprezintă unul dintre ultimele acţiuni ale conflictului realizate de către vandali în conflictul cu goţii şi probabil un motiv pentru care cei din urmă au reuşit să ocupe teritoriul actual al Ucrainei. Arheologul explică faptul că aceste monede ar fi putut fi folosite pentru a recruta şi echipa soldaţi, iar pierderea lor a dus la o stingere forţată a conflictului.
 
 
Sursa informațiilor Descoperă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu