vineri, 3 aprilie 2020

Important tezaur din Epoca bronzului, descoperit în Londra

Un tezaur din Epoca bronzului, descoperit într-un sit arheologic din estul Londrei, a fost expus pentru prima dată la Muzeul Docklands din Londra. Cuprinzând 453 artefacte din bronz, tezaurul este datat ca fiind din anii 900 - 800 î. Hr. Obiectele din tezaur includ capete de topor, vârfuri de lance, unelte, dar și fragmente de lame de la săbii, pumnale și cuțite. Există două piese foarte rare și neobișnuite: inele decorate de la hamuri de cai. Acesta este cel de-al treilea cel mai mare tezaur din Epoca bronzului descoperit vreodată în Marea Britanie și cel mai mare găsit în Londra.





Tezaurul a fost descoperit pe 21 septembrie 2018, în timpul unei cercetări de descărcare arheologică a unui sit ce urma să fie utilizat pentru extragerea pietrișului. Din fotografiile aeriene realizate în anii '60 se știa că zona are caracteristicile unei amenajări din Epoca bronzului. Pământul amenajat și o incintă au putut fi identificate în fotografii, iar săpăturile arheologice au confirmat prezența a numeroase situri din Epoca bronzului.

Aproape toate obiectele sunt deteriorate. Doar 77 din 453 de obiecte sunt intacte, majoritatea fiind capete de topor. Nu există niciun indiciu privind motivul pentru care fost îngropate împreună.





"Am găsit destul de multe arme, dar și o mulțime de unelte pentru prelucrarea lemnului, cum ar fi dălți. Am găsit de asemenea multe obiece care sunt folosite în prelucrarea metalelor, dar și lingouri care se topeau pentru a fi turnate ca unelte și arme din bronz", a spus Kate Sumnall, curatorul expoziției, adăugând că, în timp ce tezaurul a inclus și brățări, bijuteriile au fost puține. În mod intrigant, unele elemente, inclusiv o serie de topoare pentru prelucrarea lemnului, sunt tipice altor zone geografice, mai precis din Europa.

„Sit-ul arheologic nu este deloc izolat, ci este o parte a unei conexiuni importante cu zone geografice europene, ce implica multă comunicare și, de asemenea, un important comerț de bunuri”, a spus Sumnall, adăugând că topoarele fie au fost cumpărate din alte zone, fie au fost obiecte personale aduse de oameni din alte zone geografice.

Potrivit lui Sumnall, există numeroase explicații posibile pentru tezaur: de exemplu, fie a fost o ofrandă pentru zei, fie a fost o grămadă de gunoi pentru mărfuri din bronz care au fost aruncate pe măsură ce fierul a devenit metalul preferat. O altă sugestie este aceea că ar fi putut fi vorba de un meșter călător care se deplasa de la așezare la alta.





După expertiza autorităților, în luna iulie a anului 2019, tezaurul a fost declarat comoară. Vechimea și numărul artefactelor a contribuit la decizie. Muzeul din Londra a dobândit apoi tezaurul.


Acesta va fi expus la Muzeul Londrei, în perioada 3 aprilie - 25 octombrie 2020. După aceea, va fi mutat la Havering Museum, care este axat pe istoria comunității locale și care a fost inaugurat în anul 2010, în apropiere de sit-ul arheologic unde au fost găsite artefactele.



Sursa informațiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu