vineri, 24 aprilie 2020
Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București IV - 24.04.2020
Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București
Muzeul Municipiului București deține în cadrul colecției sale numismatice un interesant tezaur din secolul al XVI-lea, descoperit în Câmpia Română, în apropiere de București, la Gălbinași, județul Călărași (atunci regiunea Oltenița), o așezare situată aproape de râul Dâmbovița.
Tezaurul cuprinde monede europene emise în Imperiul Romano-German, Polonia-Lituania, Transilvania și Țările de Jos precum și monede otomane, aspri și șahii.
Cea mai veche monedă din tezaur a fost emisă în 1542 la Goslar, în timp ce cea mai recentă monedă este un taler boemian emis la Praga în 1594 de Rudolf al II-lea.
Valoarea totală a tezaurului este de 1231 accele, echivalentul a 15,3 taleri iar greutatea totală este de 446,29 grame. O astfel de sumă ar fi reprezentat salariul unui soldat de infanterie timp de cinci luni sau cel al unui soldat de cavalerie timp de trei luni; între 1592 și 1594 ar fi reprezentat prețul a circa 363 kg de grâu; pentru anii 1594/1595 - 1596/1597 cincisprezece taleri reprezentau impozitul pe gospodărie timp de trei ani.
Având în vedere că războiul anti-otoman a izbucnit în 1595 în Țara Românească și că au fost descoperite și alte tezaure contemporane de-a lungul drumului dintre Dunăre și Târgoviște (între care Tăriceni, jud. Ilfov; Potigrafu, jud. Prahova), dar ținând cont și de prezența talerului Boemiei emis în 1594, care ar fi avut nevoie de ceva timp pentru a ajunge în Țara Românească, considerăm că ascunderea acestui tezaur a avut loc în timpul sau curând după anul 1595.
Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.
Etichete:
Argint,
Imperiul Otoman,
Istorie locală,
Lituania,
Muzee,
Numismatică,
Numismatică România,
Olanda,
Patrimoniu,
Polonia,
Sfântul Imperiu Roman,
Tezaur,
Transilvania
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu