vineri, 3 aprilie 2020

Aproximativ 1000 monede medievale, descoperite de-a lungul unei poteci în Danemarca

Un tezaur format din aproximativ 1000 de monede de argint și cupru din Evul Mediu a fost descoperit într-o pădure de lângă Vejle, în sud-estul Danemarcei. Este primul tezaur monetar medieval și cea mai mare comoară din Evul Mediu găsită vreodată în această parte a Danemarcei. Comoara va conferi o nouă lumină asupra istoriei comerțului din această zonă geografică.





Tezaurul a fost descoperit de arheologul VejleMuseerne Kasper Terp Høgsberg, care a căutat într-o zonă în care au mai fost găsite monede anterior: patru dintre monede fuseseră descoperite în martie 2017, alta în august 2018 și alta în septembrie 2019. După cea mai recentă descoperire, Høgsberg a decis să investigheze situl arheologic cu ajutorul un detector de metale. El a fost uimit când detectorul a început să semnalizeze puternic și a găsit rapid monedele, la mică adâncime.

"Inițial am crezut că am găsit vreun portofel sau poșetă pierdută cu 20 de monede, dar am găsit sute de monede. Nu iți vine să crezi când găsești o astfel de comoară! Poate nu se va mai întâmpla niciodată în cariera mea de arheolog!", a spus Høgsberg.





Pentru a obține o imagine de ansamblu a traseului și pentru a găsi locația centrală în care ar fi putut fi îngropat tezaurul, Høgsberg a scanat de-a lungul unei poteci. Pe un versant, detectorul a semnalizat puternic. Arheologul a chemat un coleg și împreună au săpat în jurul zonei indicate de detector. Au găsit și fragmente de ceramică și materiale textile, cu monede încă atașate de acestea. Astfel a fost îngropată comoara: învelită într-o cârpă și depozitată într-un vas.

În total, arheologii au descoperit de-a lungul potecii 803 monede separate unele de altele și de alte obiecte (80% dintre ele din argint, 20% din cupru), dar și aproximativ alte 200 de monede încă atașate materialului textil și vasului supraviețuitor.





La acestea se adaugă cele 6 monede descoperite în ultimii doi ani și posibil și altele găsite întâmplător, pe care drumeții le-ar fi putut descoperi la suprafață în timp ce se plimbau prin pădure. Muzeul a făcut un apel către public pentru a preda orice alte monede găsite acolo.

Majoritatea monedelor din tezaur au fost emise în orașele Ligii Hanseatice din Germania, în jurul anului 1400. Există de asemenea unele monede daneze încă nedatate, precum și una care a fost datată ca fiind din anul 1424. Aceasta este cea mai recentă monedă din cele examinate, deci tezaurul a fost îngropat după acest an.

În prima jumătate a secolului al XV-lea, Erik din Pomerania a condus Danemarca. Au existat conflicte semnificative, unele devenind războaie între Danemarca și orașele hanseate din nordul Germaniei. Cu toate acestea, Liga Hanseatică a rămas principalul partener comercial al Danemarcei de-a lungul perioadei, de unde și numărul mare de monede germane din comoară.

În ceea ce privește puterea de cumpărare din momentul îngropării, este dificil de realizat o conversie precisă a monedelor din comoara de acum 600 de ani. Se estimează că toate monedele de argint din tezaur ar fi putut cumpăra 10 vaci sau ar fi susținut familia unui fermier pentru mai mult de un an.

Cele 803 monede vor fi expuse temporar la Muzeul de Cultură Spinderihallerne din Vejle. Monedele încă atașate materialului textil și vasului supraviețuitor sunt în prezent separate și conservate.



Sursa informațiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu