luni, 20 noiembrie 2017

Sărbătoarea Deltei Dunării





Poftiți la masă cu pescarii lipoveni din Delta Dunării!

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, derulează în această perioadă programul cultural Sărbătoarea Deltei Dunării - Tradiţii lipoveneşti. Acest program este susţinut de prezenţa membrilor comunităţii din satul Mila 23(Delta Dunării) în muzeu, la Gospodăria de pescar lipovean din sectorul tematic Pescuit. Lipovenii interacţionează aici cu publicul, repară plase şi lotci prin amenajarea unui mic atelier de marangoz – tâmplar de bărci pescuiesc cu vârşe / vintire şi plase. De asemenea, pescarii prepară şi conservă peşte, dezvăluind, vizitatorilor secretele bucătăriei din Delta Dunarii.

Este o premieră pentru muzeu reconstituirea unei instalaţii de afumat peşte (afumătoare cu structură de stuf), în cadrul unui scenariu în care atât stuful, uneltele şi know-howul poartă amprenta celor din satele Deltei. Afumătoarea este reconstituită în perimetrul cherhanalei din muzeu, acolo unde se vor derula atelierele de pescuit/ prelucrat, afumat și gătit peşte. Astfel de ateliere cu iz interactiv (culinare, meșteșugărești) vor fi organizate și în minivacanța de 1 decembrie la Muzeul ASTRA.

Un tip atelier /scenariu, în cadrul programului cultural Sărbătoarea Deltei Dunări - Tradiţii lipoveneşti, va fi pregătirea peştelui la plitkă (un cuptor mic de curte, pe care se coace sau se prăjeşte peşte de apă dulce). În acest mod se va reconstitui modul de preparare a hrana „pe baltă” la adăpostul pescăresc.

Program pentru atelierele culinare:

Marţi - Joi (21 -23. 11 2017) între orele 10.00 - 16.00 – ateliere de pescuit / pregătit /sărat peştele + ateliere de afumat la afumătoare;


Sursa informaţiilor Muzeul ASTRA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu