joi, 23 noiembrie 2017

PANTHEON 3D





Zeii şi zeiţele de la Apulum vor deveni modele 3D, intrînd de anul viitor în şedinţe foto fabuloase. Iupiter, avînd cel mai puternic emisar-impresar, a ţinut neapărat să fie primul fotografiat şi a stat ţeapăn pe tronul lui, căci nimeni nu l-a putut convinge să fie un pic mai dezinhibat în faţa aparatului. Ştiu că toată lumea va dori să vadă ipostazele cu Venus, dar ne temem că s-ar putea să fie prea pudică în faţa indiscreţiilor noastre fotogrammetrice. Ni s-a transmis că vom putea conta pe exuberanţa lui Liber Pater care îşi va asuma foarte relaxat şi vesel nuditatea, cu tot anturajul lui dubios de petrecăreţi. Despre Apollo am auzit că se consideră prea frumos şi artistic să nu accepte această provocare ca pe un act estetic, de creaţie, iar Hercules a fost văzut de mai multe ori aruncîndu-şi pe umăr blana leului cu un gest care putea fi invidiat de orice model Playgirl…

Cu PANTHEON 3D mi-am dat de lucru vreo doi ani alături de Calin Suteu, George Bounegru, Radu Ion Ota, Catalin Pavel, Dana Burnete, Gosa Adina, Radu Ciobanu, Ilie Lascu, Dan Anghel, timp în care toţi vom mişuna în jurul zeilor de la Apulum, îi vom fotografia din toate părţile, le vom oferi noi locuri de cult în vitrine luminoase, aducîndu-le adoratori de pretutindeni şi vom deveni devotaţi scribi ai poveştilor şi miturilor lor.

PANTHEON 3D a fost declarat cîștigător la sesiunea de finanțare A.F.C.N. I/2018, după prima etapă de concurs pentru aria Programe Multianuale, urmînd a fi implementat de către Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia în perioada 15 ianuarie 2018 – 29 noiembrie 2019.
Este probabil cea mai ambiţioasă iniţiativă din domeniul valorificării şi expunerii patrimoniului arheologic, întreprinsă în cadrul MNUAI, şi una dintre puţinele la nivel naţional. Pe plan internaţional, documentarea 3D a colecţiilor şi monumentelor a depăşit stadiul de pionierat devenind o practică curentă şi integrată a muzeelor.
Conceptul PANTHEON 3D urmăreşte valorificarea interdisciplinară a patrimoniului arheologic de epocă romană, prin tehnologie modernă (digitizarea 3D a operelor de artă romană reprezentînd divinități și personaje mitologice din colecția Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, realizarea unei unei colecții ştiinţifice virtuale accesibile online şi a unei platformei interactive 3D – expoziţia mobilă), dar și prin metode clasice (organizarea a patru expoziții temporare avînd ca tematică religia și arta romană, publicații, ateliere și prezentări pentru elevi și studenți).

https://sketchfab.com/models/7c8f67766c724c3db1ceddd3f5b4c0b4


Sursa informaţiilor Anca Timofan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu