miercuri, 29 noiembrie 2017

RINOCERUL LÂNOS (Coelodonta antiquitatis)









VĂ INVITĂM SĂ VIZITAŢI EXPOZIŢIILE NOASTRE!
Începând de astăzi EXPONATUL LUNII DECEMBRIE este
RINOCERUL LÂNOS (Coelodonta antiquitatis)

Rinocerul lânos este o specie extinctă care îşi are originile în stepele nordice ale Eurasiei. Au populat planeta în prima epocă a Cuaternarului (Pleistocen), supravieţuind ultimei perioade glaciale.

Un exemplar adult măsura în medie 3,7 m. Se crede însă că existau şi animale care puteau ajunge până la 4,4 m în lungime, iar înălţimea medie era de 3,3 m.

Cum v-aţi simţi dacă aţi fi oameni de Cro-Magnon şi, umblând prin stepă la vânătoare, cu speranţa de a vâna măcar un iepure, ceva, care să vă ţină de foame până mâine, v-aţi trezi faţă în faţă cu o bestie enormă, neagră, cu un corn uriaş pe nas şi cu nişte ochi mici, dar ameninţători, care se uită la voi cu un amestec de furie şi de neîncredere? Pun pariu că v-ar îngheţa sângele în vene şi nu numai din cauza frigului care domnea în stepă în timpul ultimei glaciaţiuni.

Rinocerul lânos mânca plante, dar pe el cine-l mânca?
Prea mulţi prădători naturali rinocerul lânos nu pare să fi avut, căci nu numai mărimea sa şi coarnele îl făceau de temut; însăşi blana groasă era o “armură” cu mult mai eficientă decât credem. Chiar dacă un carnivor pleistocen înfometat se încumeta să-l atace, şansele de reuşită erau tare puţine. Poate doar puii de rinocer să fi fost mai uşor de vânat şi de mâncat, la fel cum şi astăzi, marile carnivore africane rareori se pun cu rinocerii adulţi.


Sursa informaţiilor Complexul Muzeal de Științele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu