joi, 29 iunie 2017

„Amintiri din China. David Iancu, Bucur și Gisela Clejan”


Deschiderea expoziției foto-documentare
„Amintiri din China. David Iancu, Bucur și Gisela Clejan”

Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Casa Româno-Chineză (Romanian Chinese House), Ambasada Republicii Populare Chineze la București, Asociația de Prietenie a Poporului Chinez cu Străinătatea, și Cimitirul Song Qingling din Shanghai anunță deschiderea expoziției foto-documentare „Amintiri din China. David Iancu, Bucur și Gisela Clejan”.

Vernisajul va avea loc vineri, 30 iunie 2017, începând cu ora 11.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, București, în prezența reprezentanților instituțiilor organizatoare precum și ai Primăriei orașului Shanghai și ai Administrației Monumentelor Istorice din Shanghai. Accesul la eveniment este gratuit.

Expoziția prezintă, prin intermediul fotografiilor, povestea celor trei medici români David Iancu, Bucur și Gisela Clejan, care în anii ‘30-‘40 ai secolului trecut, au mers în China pentru a sprijini poporul chinez angajat în Războiul de Rezistență Împotriva Agresiunii Japoneze. Dând dovadă de altruism și eroism, cei trei s-au implicat în salvarea și tratarea răniților și bolnavilor, aducând contribuții valoroase la victoria poporului chinez în acest război.

Expoziția cuprinde 150 de fotografii prețioase, furnizate de Tania Iancu - fiica doctorului David Iancu - și de către Mausoleul lui Song Qingling, reflectând drumul parcurs de acești doctori români, precum și relațiile de prietenie și cooperare dintre poporul chinez și cel român. Infectată de boală în timpul misiunilor medicale, Gisela a murit la vârsta de 39 de ani, odihnindu-se pentru totdeauna în pământul Chinei. Ulterior, medicul Bucur Clejan s-a căsătorit cu Zhao Jingpu, o asistentă medicală chinezoaică, locuind în România. După trecerea sa în eternitate, cenușa funerară a fost adusă de cea de-a doua soție în China și depusă în Parcul Mausoleului Song Qingling din Shanghai.

David Iancu, Bucur și Gisela Clejan au pus primele pietre la fundația prieteniei dintre popoarele chinez și român. Poporul chinez va cinsti întotdeauna memoria acestora, recunoscând meritele lor deosebite.

Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii anul acesta, pe 7 iulie, a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al doilea război chino-japonez, cunoscut ca Războiul de Rezistență Împotriva Agresiunii Japoneze, care a devenit parte a celui de-Al Doilea Război Mondial.

Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 30 iunie – 16 iulie 2017 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00.


Sursa informaţiilor Muzeul Naţional de Istorie a României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu