joi, 15 iunie 2017
Obiectul lunii IUNIE, la Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei - Carpetă oltenească, datată în prima jumătate a secolului al XIX-lea
Obiectul lunii IUNIE, la Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei - Carpetă oltenească, datată în prima jumătate a secolului al XIX-lea!
Conținutul său motivic, simbolic, dispunerea și armonizarea spațiilor decorative, apoi complexitatea și coerența narației figurative, nu în ultimul rând, echilibrul și discreția cromatică susțin, fără tăgadă, afirmația noastră privind încadrarea acestei țesăturiîn categoria capodoperelor.
Piesa nu este țărănească. Ea a fost lucrată în gherghef, în atelierele mănăstirești. Nu s-a putut localiza exact lăcașul de cult; dar susținem originea oltenească pe baza împărțirii registrelor decorative, a „creionării” chenarelor și, mai ales, după forma și corespondența între motivele simbolice.
Carpeta are dimensiuni relativ mici: 144/108 cm, întregul decor fiind dispus în dreptunghiuri și pe înălțime. În primul câmp motivic, central, se află pomul vieții, un arbore sacru, cosmic. ce, de facto leagă/unește, face din tot o exprimare elocventă, sistematică, și mai ales conștientă în ordine simbolică.
Sursa informaţiilor Muzeul Olteniei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu