marți, 17 noiembrie 2015

Brăţările de aur de la Grădiştea de Munte - repere interpretative



Am vorbit atât de mult despre brățările acestea, încât am simțit nevoia informațiilor venite din partea unui arheolog specializat în acest subiect. L-am invitat să ne vorbească în deplină cunoștință de cauză la Casa Paleologu, pe 25 noiembrie.

În prelegerea dedicată brăţărilor din aur de la Grădiştea de Munte, autorul va tenta o desluşire cuprinzătoare a problematicii misterioaselor podoabe spiralice.

Vor fi abordate chestiuni legate de însemnătatea locului de descoperire (Dealul Grădiştii) şi de morfologia, ornamentica şi tehnologia acestor spectaculoase creaţii ale orfevreriei dacice. Nu vor fi pierdute din vedere problemele încadrării cronologice şi analogiilor cu alte descoperiri din Dacia preromană. Nu în ultimul rând, se va acorda o atenţie particulară semnificaţiei îngropării brăţărilor spiralice, percepute în contextul practicilor depoziţionale ilustrate de tezaurele dacice. Foarte probabil, depunerea brăţărilor din aur ar putea fi corelată simbolic efortului de edificare a monumentelor de pe Dealul Grădiştii. Îngropările de brăţări ar putea constitui ofrande de fondare dedicate divinităţilor acelui peisaj montan şi sălbatic în care au fost ctitorite sanctuarele şi celelalte amenajări preromane.

Lector: Daniel Spânu

Înscrierea este valabilă numai odată ce a fost realizată pe site-ul Casei Paleologu. Acolo găsiți și informații despre participare.


Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/events/436533509875810/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu