marți, 16 iunie 2015

Lansare de carte: „Apostolii lui Stalin“


Adevarul şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) vă invită joi, 18 iunie, de la ora 17.00, la Librăria Mihai Eminescu, la lansarea trilogiei „Apostolii lui Stalin“, semnată de jurnaliştii Laurenţiu Ungureanu şi Eremia Radu.

„Apostolii lui Stalin“ este prima trilogie din România care reuneşte peste 90 de biografii ale comuniştilor din epoca lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Sunt istoriile grandioase ale bolşevicilor, dar, mai ales, istoriile lor de oameni mici.

Invitaţi:
RADU PREDA, preşedinte executiv IICCMER, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

DINU ZAMFIRESCU, fost deţinut politic, membru în Colegiul CNSAS, preşedintele Consiliului Ştiinţific IICCMER.

ION M. IONIŢĂ, senior editor al ziarului „Adevărul“, realizator TV, redactor şef al revistelor „Historia“ şi „Foreign Policy“.

Ecouri despre „Apostolii lui Stalin“:
Cartea de față, structurată în trei volume, ne permite o incursiune în dimensiunea umană a celor care au adus, instaurat și consolidat comunismul la noi. Autorii aleg cu bună știință ingredientele genului de popularizare: un stil alert, o descriere concentrată pe personajul plasat în contextul mai larg, alternând informația istoriografică, documentată prin trimiteri la fondurile de arhivă, cu detalii grăitoare, un gest sau o replică reușind să sintetizeze mult mai bine epoca decât o fac scrierile savante.
Radu Preda, teolog

Pornind de la un demers jurnalistic, Laurențiu Ungureanu şi Radu Eremia au luat excelenta inițiativă de a strânge în cuprinsul a trei tomuri materialele publicate în paginile ziarului „Adevărul”, sub inspiratul titlu „Apostolii lui Stalin”. Este un efort deosebit al tinerilor jurnalişti și istorici, care au reușit să îmbine munca de cercetare cu instrumentele omului de presă. Rezultatul este demn de luat în considerare. Ne face o deosebită plăcere - dragi cititori - să vă recomandăm parcurgerea acestei lucrări, cu certitudinea că nu veți regreta timpul petrecut pentru lectură și, mai mult, veți privi cu alți ochi istoria comunismului în România.
Gheorghe Onișoru, istoric

Călătoria prin subterana comunistă a celor doi tineri jurnalişti, Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia, e plină de învăţăminte. Trilogia „Apostolii lui Stalin“ a făcut să fie aduse la suprafaţă informaţii preţioase din arhivele comunismului românesc. Cele trei cărţi ajută la familiarizarea, mai ales a tinerei generaţii, cu o lume dispărută, dar care poate fi cunosută şi înţeleasă mai uşor prin acest demers.
Stelian Tănase, istoric

Vă aşteptăm să vorbim despre luptele lor de subterană, din vremea în care Partidul Comunist era ilegal, şi despre luptele lor de subterană din vremea în care Partidul Comunist era peste lege. Despre copilăriile şi despre bătrâneţile lor. Cu neputinţe omeneşti şi cu bravuri orgolioase de adolescent. Aceştia sunt trecutul vizibil al României şi, de prea multe ori, aceştia sunt prezentul României. Chiar dacă au trecut mai bine de 25 de ani de la Revoluţie şi chiar dacă vor mai trece. Putem să-i ignorăm, igienic, dar ei vor continua să bântuie aceleaşi trotuare care acum ne aparţin şi nouă şi să moştenească aceeaşi istorie pe care noi încă nu am revendicat-o. De fapt, mai ales din aceste motive, nu ne putem permite să le ascundem vieţile sub preş. Măcar pentru faptul că adună gândaci care vor ieşi noaptea şi ne vor tulbura somnul.

Începând din 19 iunie, în fiecare vineri, timp de trei săptămâni, trilogia „Apostolii lui Stalin“ va fi distribuită cu „Weekend Adevărul“. Ziar şi carte: 14,99 lei!


Informaţii preluate de aici: https://www.facebook.com/events/969949066358553/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu