marți, 30 iunie 2015

Inelul de buclă lucrat din aur descoperit la Colți


Din epoca pietrei și până în prezent obiectele din aur au avut o semnificație aparte pentru oameni. Deținute în special de reprezentanți ai elitelor, acestea sunt descoperite de către arheologi în special în morminte, depuneri rituale și în tezaure. Din aur erau prelucrate elemente de podoabă, bijuterii, accesorii vestimentare, sceptre, elemente de echipament defensiv și arme utilizate în scop de paradă.

Artefactul supus atenției publicului în această lună este reprezentat de un așa-numit inel de buclă, atribuit locuirii din epoca bronzului (cultura Monteoru), descoperit în mod întâmplător pe teritoriul comunei Colți, jud. Buzău. Piesa face parte din categoria Tezaur, clasificată prin Ordinul de Ministru nr. 2041 din 26.01.2007.

Inelele de buclă, din aur sau din bronz, reprezintă descoperiri relativ comune epocii bronzului din zona Subcarpaților de Curbură. Astfel de piese, cu o arie de răspândire greu de delimitat geografic sunt cunoscute pentru aceeași perioadă de timp în întreaga Europă și zona de vest a Asiei până în insulele Britanice. Cu diferite variații de forme, în spirală simplă, spirală multiplă, foiță lată în bandă, circulare, filiforme sau rectangulare în secțiune, cu capetele drepte sau rotunjite, cu sau fără decor, inelele de buclă au reprezentat descoperiri de excepție dintotdeauna.

După cum sugerează și denumirea, inelele de buclă reprezentau piese prinse în păr, în special în zona tâmplelor, de către femeile comunităților care au trăit acum cca. 4500 de ani pe aceste teritorii. Unele reprezentări artistice din zona Greciei continentale, contemporane cu perioada de utilizare a inelelor de buclă din arealul Subcarpaților de Curbură, întăresc această ipoteză.
cercetător Daniel Costache 
 
Informaţii preluate de aici: http://www.muzeubuzau.ro/index.php/povestea-unui-exponat/162-inelul-de-bucla-lucrat-din-aur-descoperit-la-colti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu