joi, 4 iunie 2015

Expoziţia Aurul și argintul antic al României la Alba Iulia - ecouri în presa locală

Sursa imagini: http://ziarulunirea.ro/foto-veniti-la-alba-iulia-tezaurul-de-aur-al-romaniei-expus-la-sala-unirii-cea-mai-valoroasa-expozitie-din-toate-timpurile-328567/

Miercuri, la Sala Unirii din Alba Iulia a avut loc vernisajul expoziției ”Aurul și argintul antic al României”, în prezența directorului Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, secretarului de stat la Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici, dar și a oficialităților locale.

Începând de joi, 4 iunie, vizitatorii vor putea admira peste o mie de piese arheologice din metale preţioase, descoperite pe teritoriul României. Din colecţia ”Aurul și argintul antic al României” fac parte brăţările dacice de aur din situl Sarmizegetusa Regia şi Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut sub numele de „Cloşca cu puii de aur”.

La vernisajul expoziției, deschis miercuri oficialităților și presei, începând cu ora 18.00, au participat directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, curatorul expoziţiei, Rodica Oanţă Mărghitu dar și alte oficialități locale.

„Această expoziție a fost o provocare pentru Muzeul Național dar și pentru partenerii noștrii, 31 de muzee din toate regiunile țării, inclusiv Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. De mai bine de șase ani, bugetele alocate culturii sunt foarte foarte limitate, avem probleme de personal și nu este ușor să colaborezi. Suntem la faza <<grădiniță>>. Sigur, este o mare provocare și pentru că această expoziție a fost concepută să fie prezentată în cât mai multe locuri din țară”, a declarat Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Valoarea de asigurare a pieselor expuse este de 70 de milioane de euro. Piesele din Sala Unirii sunt expuse în vitrine luminate și securizate, care beneficiază de sisteme de alarmă.

Paza este asigurată în interiorul clădirii de către angajați ai Poliției Locale și personal al muzeului, iar în exterior de către Jandarmerie și, la nevoie, asistență din partea Inspectoratului Județean de Poliție Alba.

„Cred că trebuie să-i lăsăm pe alții să ne vorbească de rău, iar noi să vorbim despre noi și despre valorile noastre, ca să audă toată lumea cine suntem și de unde venim. Și nu ne-am născut ieri și nu o să murim mâine. Iată că și ultimele documente pe care Vaticanul le-a desecretizat ne apropie și mai mult de diferite teorii care vorbesc despre latinitatea acestui popor — și se refereau la poporul dac și nicidecum despre romanizarea, de la Roma, a dacilor. De altfel e suficient să ne uităm pe Columna lui Traian ca să vedem că lipsește un personaj esențial, pe care-l găsim pe toate basoreliefurile diferitelor momente ale istoriei lumii, personajul Traducătorul. De unde, o concluzie simplă: dacii și romanii vorbeau aceeași limbă. Important este că suntem aici de multe, multe mii de ani și că facem parte din acest mare popor trac din care au plecat foarte multe alte nații și avem toate motivele să fim mândri de asta. Iar acest tezaur, care nu are preț, indiferent de cât ar costa asigurarea sau câți bani ar trebui cheltuiți pentru protejarea lui nu are preț și trebuie să îl iubim și să îl protejăm așa cum trebuie să ne iubim limba și țara și ceea ce suntem. Niciodată nu vor fi suficienți bani pentru cultură”, a declarat secretarul de Stat la Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici.

Piesele ce vor fi expuse gratuit publicului în perioada 4 iunie – 12 iulie sunt din perioada eneolitică până perioada antichităţii târzii şi evul mediu timpuriu, de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică. Totodată, în cadrul expoziției este prezentată o hartă a României care indică locurile de unde provin podoabele.

„Expoziției am încercat să-i dăm un fir cronologic, practic pornind din eneolitic și ajungem în antichitatea târzie, din mileniul al V-lea î.Hr. până în secolul al VII-lea d.Hr. Sunt mai multe secțiuni, eneolitic, epoca bronzului și prima vârstă a fierului, perioada getică, dacii, perioada romană, antichitatea târzie și evul mediu timpuriu. Am încercat obiectele să le contextualizăm, există foarte multe texte în expoziția aceasta. Ne-am dorit să nu fie doar o expoziție, ci să fie un punct de pornire, am încercat piesele să le prezentăm în așa fel încât să trecem peste valoarea lor de aur sau de argint, să simțim și povestea din jurul acestor obiecte, să ne gândim puțin la cei care le-au lucrat, la cei care le-au folosit, la-au purtat, le cei care le-au admirat, la noi, pentru că și noi practic, în momentul în care intrăm în sală, facem parte din poveste. Există mai multe fire în acest labirint, putem să ne gândim cum au fost făcute pentru că există o secțiune dedicată, putem să ne gândim la locurile în care au fost descoperite căci există o secțiune dedicată, putem să aprofundăm tot ceea ce este în expoziție, pentru că am realizat un catalog destul de voluminos”, a declarat curatorul expoziţiei, Rodica Oanţă Mărghitu de la Muzeul Naţional de Istorie al României.

Expoziția este „crema tezaurelor de aur și argint” din 32 de muzee din țară, potrivit directorului Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu. Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia participă la această expoziție cu 13 piese arheologice, printre care și colierul din aur cu 27 pandantive rombice datând din secolul al II-lea î.Hr., sustras în 2013 de braconierii arheologici din cetatea dacică de la Căpâlna.

„Este o expoziție în premieră pentru Alba Iulia și este un proiect în premieră pentru România, deoarece nu cred că se va mai realiza în următorii ani un asemenea proiect, fiindcă a presupus eforturi financiare și logistice deosebite”, a precizat Gabriel Rustoiu. Acesta a mai subliniat că „Aurul și argintul antic al României” este cea mai valoroasă expoziție găzduită în cei 127 de ani de funcționare a muzeului.

„Aurul și argintul antic al României” a debutat în 2013 la București și a ajuns, în 2014, la Timișoara, Oradea, Satu Mare și Sibiu, iar în 2015 la Cluj-Napoca și Târgu Mureș, urmând să fie deschisă la Sfântu Gheorghe, Buzău și Craiova.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 4 iunie – 12 iulie, între orele 10.00 – 19.00, intrarea fiind gratuită.
























































































Sursa: Youtube Utilizator: Alba24.ro

Sursa informaţiilor şi imaginilor de mai sus: http://alba24.ro/foto-video-aurul-si-argintul-antic-al-romaniei-la-alba-iulia-exponate-de-70-milioane-de-euro-la-sala-unirii-415852.html

Alba Iulia va fi pentru următoarele cinci săptămâni, mai mult decât până acum, un loc de pelerinaj cultural pentru mulți români, întrucât începând de joi, 4 iunie, Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina găzduiește piesele de elită ale tezaurului de aur și argint al României – în cadrul unei expoziții istorice.

Foarte important este faptul că autoritățile locale, Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba au ținut ca accesul la această expoziție eveniment să fie gratuit. Este pentru prima dată când publiculului îi este permisă intrarea liberă la această expoziție itinerantă – ”Aurul și argintul antic al României”, care din 2014 când a fost organizată prima dată la București a călătorit la Timişoara, Cluj, Oradea, Târgu Mureş, Satu Mare și Sibiu.

Polița de asigurare a pieselor expuse se ridică la 70 de milioane de euro, potrivit lui Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii, de care aparține și Sala Unirii.

Tezaurul de la Pietroasa – Cloșca cu puii de aur, brăţarile dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia și alte o mie de piese dintre cele mai prețioase și spectaculoase, fac din această expoziție cea mai valoroasă dintre toate expozițiile ce au avut loc în ultimii 20 de ani în țară.

O șansă istorică pentru Alba Iulia de a găzdui un asemnea tezaur, dar mai mult decât atât, o șansă unică pentru locuitorii municipiului Alba Iulia și toți cei care vor vizita Cetatea Alba Carolina până în 12 iulie.

Sala Unirii va fi în această perioadă una dintre cele mai bine păzite clădiri din România.

Expoziția cuprinde artefcate descoperite pe teritoriul României, databile din perioada eneolitică (anul 5000 Î.HR) până în perioada antichității târzii și evul mediu timpuriu.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 4 iunie – 12 iulie 2015 şi va putea fi vizitată de marţi până duminică între orele 10.00- 19.00.

Coordonatorii expoziţiei: Dr. Emest Oberlader-Târnoveanu, Director General al MMR şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu, coordonatorul secţiei Cabinet Numismatic şi Tezaur Istoric din cadrul MNIR.




















































































Sursa: Youtube Utilizator: Presecan Bogdan

Sursa informaţiilor şi imaginilor de mai sus: http://ziarulunirea.ro/foto-veniti-la-alba-iulia-tezaurul-de-aur-al-romaniei-expus-la-sala-unirii-cea-mai-valoroasa-expozitie-din-toate-timpurile-328567/

În perioada următoare, Sala Unirii din Alba Iulia găzduiește o importantă și valoroasă expoziție istorică. Este vorba de expoziția „Aurul și argintul antic al României”, în cadrul căreia sunt expuse piese ce fac parte din tezaurul de aur și argint al României. Este pentru prima dată când accesul publicului la această nemaipomenită expoziție este liber, iar perioada în care va putea fi vizitată este 4 iunie-12 iulie 2015, de marți până duminică între orele 10:00-19:00.

Expoziția compusă din peste o mie de piese dintre cele mai spectaculoase și prețioase este structurată pe șase mari capitole, începând cu mileniul V î. Hr până în secolul VII d. Hr. – Neolitoc, epoca bronzului, epoca bronzului, cultura getică preclasică, perioada dacică, perioada romană, antichitatea târzie și evul mediul timpuriu.

Unele din cele mai spectaculoase artefacte expuse sunt Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut și sub numele popular „Cloșca cu puii de aur” și brățările dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia.

Potrivit directorului Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, polița de asigurare a pieselor se ridică la 70 de milioane de euro, fapt ce face ca Sala Unirii să fie, în perioada următoare, una din cele mai bine păzite clădiri din România. Paza este asigurată în interiorul clădirii de către angajați ai Poliției Locale și personalul muzeului, iar în exterior de către Jandarmerie.

„Această expoziție a fost o provocare pentru Muzeul Național dar și pentru partenerii noștri, 31 de muzee din toate regiunile țării, inclusiv Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. De mai bine de șase ani, bugetele alocate culturii sunt foarte foarte limitate, avem probleme de personal și nu este ușor să colaborezi. Este o mare provocare și pentru că această expoziție a fost concepută să fie prezentată în cât mai multe locuri din țară”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

„Important este că suntem aici de multe, multe mii de ani și că facem parte din acest mare popor trac din care au plecat foarte multe alte nații și avem toate motivele să fim mândri de asta, iar acest tezaur, care nu are preț, indiferent de cât ar costa asigurarea sau câți bani ar trebui cheltuiți pentru protejarea lui nu are preț și trebuie să îl iubim și să îl protejăm așa cum trebuie să ne iubim limba și țara și ceea ce suntem.”, sunt cuvintele secretarului de Stat la Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici.

Coordonatorii expoziţiei sunt Dr. Emest Oberlader-Târnoveanu, Directorul General al Muzeului Național de Istorie a României şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu, coordonatorul secţiei Cabinet Numismatic şi Tezaur Istoric din cadrul MNIR.
 























































 
Sursa informaţiilor şi imaginilor de mai sus: http://proalba.ro/foto-aurul-si-argintul-antic-al-romaniei-o-expozitie-spectaculoasa-la-muzeul-din-alba-iulia-sunt-expuse-peste-1000-de-artefacte/
 
Peste 1000 de piese arheologice din metale prețioase și de o deosebită valoare istorică, estetică și simbolică, tezaure valoroase ale României printre care cele de la Perșinari, Sacoșu Mare, Ostrovu Mare, Cucuteni-Băiceni, Pietroasa, precum și brățările dacice de la Sarmizegetusa se află, începând de miercuri seara, în Sala Unirii din Alba Iulia în cadrul expoziției “Aurul și argintul antic al României’, ce acoperă o perioadă de peste 6 000 de ani.
La vernisajul acestei expoziții a fost prezent directorul Muzeului Național de Istorie al României, inițiatorul acestui proiect, Ernest Oberländer-Târnoveanu, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici, dar și oficialităților locale. Alba Iulia este al optulea oraș în care ajunge, în ultimul an și jumătate, expoziția “Aurul și argintul antic al României’, fiind pentru prima dată, însă, când accesul publicului este liber. Așadar, expoziția va putea fi vizitată, de toți cei interesați, până pe 12 iulie, de marți până duminică, între orele 10. 00-19.00.  
 

 
Sursa: Youtube Utilizator: Stirile AlbaTv
 
Sursa informaţiilor de mai sus: http://www.albatv.ro/2015/06/aurul-si-argintul-antic-al-romaniei-2/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu