marți, 7 mai 2019

Cornul abundenţei. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană






Evenimentul inaugurează ”Anul comorilor la MNIT” şi reuneşte cele mai spectaculoase piese de vestimentaţie şi podoabă din colecţia muzeului.

Titlul acestui eveniment nu a fost ales întâmplător, "Cornul abundenţei" a fost mereu asociat cu bogăţia şi cu belşugul şi a fost folosit de-a lungul timpului pentru decorarea obiectelor de lux.

Printre cele mai spectaculoase obiecte expuse se vor număra rochii de mătase cu broderii fine, realizate cu fir de aur şi de argint, care au revenit la strălucirea lor de altădată cu ajutorul specialiştilor noştri în restaurare şi al partenerilor de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

În sălile muzeului se vor putea admira: brâie, broşe, pandantive, cercei, brăţări, paftale din aur sau argint, emailate sau decorate cu pietre preţioase, arme, piese de harnaşament şi alte obiecte militare de paradă, menite să reflecte fastul lumii nobiliare din Transilvania premodernă.

O importantă contribuţie la întregirea atmosferei o au partenerii noştri de la Headline Studio & Academy, a căror stilişti vor reface coafurile complicate pe care le purtau doamnele în perioada barocă şi rococo.

Am pornit de la explicarea conceptelor de ”lux” și ”imagine” pentru nobilimea care a trăit în Transilvania secolelor XVII-XVIII, şi ne-am concentrat mai cu seamă asupra poveștilor din spatele obiectelor, în încercarea de a le contextualiza și de a le explica funcţia şi simbolistica.

Parteneri: Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Headline Studio & Academy



Sursa informațiilor MNIT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu