joi, 14 iunie 2018

Medalia românească: PELICANUL






Monetăria Statului dedică noul produs medalistic acestei magnifice păsări, simbol al Deltei – PELICANUL.

Prin acest produs – format din medalie și pliant – dorim să ne aducem modestul nostru sprijin pentru toate proiectele inițiate cu scopul de a proteja coloniile de pelicani din Delta Dunării, principalele obiective urmărite fiind: menţinerea condiţiilor propice în actualul areal de cuibărit și crearea de condiţii pentru creşterea populaţiei actuale.

Delta Dunării se situează pe locul al treilea în lume ca și biodiversitate, după Marea Barieră de Corali și Insulele Galapagos. Rezervația Biosferei Delta Dunării este considerată cea mai mare zonă de reconstrucție și renaturare ecologică din lume. Aici Dunărea a creat un labirint de insule, lacuri și păduri care oferă un habitat ideal pentru 4000 de specii de animale. În fiecare an se raportează noi specii.

Pelicanul este simbolul Deltei Dunării. Cele două specii – pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) și pelicanul creț (Pelecanus crispus) – sunt specii rare în Europa, mai ales pelicanul creț, o specie amenințată pe tot globul. Dacă in Deltă pelicanul este ceva normal, lucrurile stau altfel în restul Europei, unde pelicanul s-a retras încet din calea civilizației, ajungând în Delta Dunării unde au găsit habitatul ideal.

Pelicanii sunt declarați monumente ale naturii, ei fiind ocrotiți și prin Convenția de la Berna, privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale. Cu toate acestea, pelicanii sunt supuși unor presiuni din partea oamenilor, a turiștilor și a vapoarelor.

Caracteristicile tehnice ale medaliei sunt următoarele:


Aliaj: Argint 925‰
- Diametru: 60 mm
- Greutate: 163 grame
- Calitate: patinată
- Tiraj fix: 40 bucăți
- Preț: 672 lei

Aliaj: Cupru
- Diametru: 60 mm
- Calitate: patinată
- Tiraj fix: 60 bucăți
- Preț: 196 lei

http://monetariastatului.ro/pelicanul/



Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu