sâmbătă, 30 iunie 2018

Intervenţie la Moara Îndărătnica de la perete






La poalele Munţilor Almăjului, la Rudăria, astăzi Eftimie Murgu, se află un spectaculos complex mulinologic. În Banatul de munte se mai găsesc si alte mori, mişcate de apele repezi ale pârâurilor de munte. O parte sunt clasate ca monumente istorice, dar foarte puţine dintre ele sunt încă în funcţiune. La Rudăria însă, majoritatea morilor încă macină făină. Apele repezi care cad în cascade, mişcă aici roţile morilor, împletind laolaltă, parcă atemporal, făină, oameni şi poveşti. Deşi majoritatea morilor sunt încă folosite şi întreţinute, moara cea mai veche din sat, "Moara Îndărătnica de la perete", se află într-o stare avansată de degradare. Abandonată în urma unei viituri care a spulberat alte mori mai tinere şi mai zdravene, Îndărătnica noastră, a hotărât să reziste până când va putea să macine din nou făină.

Tocmai de aceea, Ambulanţa pentru Monumente Banat, vă invită între 9 şi 12 iulie să vă suflecaţi mânecile şi împreună cu oamenii din sat, să încercăm să readucem la viaţă această valoroasă moară. Intervenţia va presupune, în principiu, înlocuirea învelitorii foarte degradate din şindrilă. Alături de noi, va lucra şi un meşter şiţar din sat, care ne va iniţia în tainele acestui meşteşug arhaic. Această intervenţie este sprijinită de Primăria din Eftimie Murgu, care ne va ajuta cu toată logistica necesară, inclusiv masa şi cazarea în sat.

Noi punem la dispoziție echipamentul de protecție (salopete, căști, mănuși) pentru montarea șiței, iar voi trebuie să vă aduceţi bocanci, lanternă, saci de dormit şi izopren.

Cei interesaţi să participe la intervenţie sunt rugaţi să confirme acest lucru la următorul număr de telefon:
stud. arh. Daiana Maciulschi 0756306007
...

Ambulanţa pentru Monumente Banat este coordonată de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara.



Sursa informațiilor Ambulanța pentru Monumente Banat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu