marți, 12 iunie 2018
“7000 de ani de istorie. Constructori și elite conducătoare în situl neolitic de la Uivar” – conferință în cadrul Serilor patrimoniului
“7000 de ani de istorie. Constructori și elite conducătoare în situl neolitic de la Uivar” Acesta este titlul unei conferințe care marchează un nou eveniment în cadrul proiectului Serile patrimoniului, proiect inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Conferința susținută de prof.dr. Florin Drașovean de la Universitatea Babeș- Bolyai din Cluj Napoca are loc joi, 28 iunie, de la ora 18.30, în sala StudioArt a Casei Artelor. Aceasta este o incursiune inedită în societatea omenească de la cumpăna mileniilor 6 și 5 î.Hr. din Banat, făcută pe baza rezultatelor cercetărilor arheologice româno-germane derulate vreme de un deceniu la Uivar.
“Dacă până nu demult omul neoliticului era considerat aproape un troglodit, ale cărui singure preocupări erau legate de asigurarea traiului zilnic, în urma cercetărilor din acest sit ni se dezvăluie un alt om al epocii pietrei, un om sofisticat a cărui viață se derula într-o societate bine statuată, ai cărei membri, uniți prin cutume morale și magico-religioase, conlucrează pentru realizarea binelui social.
Veți descoperi un om căruia cunoștiințele tehnice – dobândite în cadrul activităților de construire a edificiilor și cele de astronomie – acumulate în urma unor îndelungi observații ale bolții cerești, jucau un rol important în viața comunității, putând fi regăsite în toate activitățile, de la practicarea îndeletnicirilor agrare și până la elaborarea strategiilor de proiectare și de realizare ale construcțiilor.
Veți descoperi un om care este o parte organică a unei societăți bine structurate, organizate după reguli bine definite, a unei societăți conduse de aceia care posedau aceste cunoștiințe și care aveau o autoritate conferită de un statut recunoscut și unanim acceptat de comunitate.
Veți descoperi un om surprinzător de modern în cadrul unei societăți bucolice demult apuse.” – spune Florin Drașovean
Accesul se face pe baza unei înscrieri prealabile. Solicitările se trimit pe adresa arheologie@culturatimis.ro până în 26 iunie 2018, ora 16.00.
Sursa informațiilor Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu