joi, 14 iunie 2018

O monedă din aur, o intersecție antică și urme ale unor instituții publice din vechiul Tomis, descoperite la Constanța







Noi descoperiri arheologice în zona veche a Constanței, în apropiere de marea Moschee Carol I. Urmele unei străzi antice, o monedă de aur de secol VI, fragmente ceramice, de tencuială interioară, dar și de ziduri impozante sunt cercetate în prezent de o echipă de specialiști de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Interesant este faptul că într-o porțiune foarte restrânsă s-au găsit urme de viețuire de romană, elenistică și bizantină.

Echipa de arheologi de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța formată din specialiștii Tiberiu Potârniche și Aurel Mototolea au fost uimiți în primul rând de monumentalitatea zidurilor antice descoperite în șantierul amplasat foarte aproape de Moscheea Carol I din Constanța. Grandoarea acestora dovedește că aici, în perioada de locuire documentată 500 î.Hr și 600 d.Hr a existat o zonă cu instituții publice de maximă importanță, ne spune Tiberiu Potârniche.

„Ne aflăm în zona cea mai înaltă, în Acropola Tomitană, unde straturile de cultură au fost foarte dense, avem mai multe perioade deja documentate, s-a păstrat o tramă stradală existentă, ea este marcată de diferența dintre cele două ziduri, în dreapta se pot vedea dalele de pavaj, de-o parte și de alta sunt două clădiri care au mai mult de o cameră, este un edificiu destul de masiv, este mai târziu, lucrat în tehnică opus mixtum. După cum vedeți, fragmente arhitectonice, bază de coloană, respectiv capitel, care au fost refolosite“, explică arheologul Tiberiu Potârniche.

Specialistul de la Muzeul de Istorie și Arheologie a vorbit pentru Radio Constanța și despre o intersecția antică ce delimita, cândva, aceste clădiri instituționale.

„Ne află într-o zonă de intersecție, se pot vedea două rânduri de nivel de călcare sau două străzi succesive, prima este documentată de acele blocuri de piatră, piatră de mari dimensiuni, pavaje îl numim noi, iar cea de-a doua, mult mai sus, cu o diferență cronologică de 400 de ani, vedeți, de-o parte și de alta este ca un jgheab, este de fapt un canal de scurgere, un canal deversor“, spune arheologul Tiberiu Potârniche.

În această porțiune foarte restrânsă în care s-au găsit urme de viețuire de romană, grecească și bizantină arheologii au găsit și o monedă din aur foarte rară. Este vorba despre un solidus, aceasta era denumirea monedei din perioada împăratului Mauriciu Tiberiu și se încadrează cronologic între anii 582-586. Pe avers, menționează specialiștii, este reprezentat chipul împăratului, iar pe revers o Victorie înaripată. Arheologul Aurel Mototolea, cel care a descoperit aici și fragmente dintr-un grup statuar din marmură, dar și bucăți de frescă cu motive florale ne spune că moneda este dovada unei cetăți în care activitățile comerciale au avut continuitate.

„Ea datează la sfârșitul secolului al VI-lea, este o piesă rară, cel puțin aici la Tomis, s-ar mai fi găsit una acum 20 de ani, deci este a doua găsită în perimetrul Tomisului antic. Ceea ce arată această piesă este că într-o perioadă de turbulențe istorice încă se mai făcea comerț, încă mai veneau oameni bogați sau cu o anumită stare materială, deci Tomisul încă era în circuitul comercial. Mă interesează monumentalitatea acestor clădiri de natură publică, dedicată, poate, cel puțin într-o anumită perioadă, în secolele IV –VI- unui sit antic, (n.red. corespondentul de astăzi al unui centru comercial)“, completează arheologul Aurel Mototolea.

Serviciul de descărcare a terenului de sarcina arheologică va continua și în perioada următoare au precizat angajații Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Asta înseamnă că posibilitatea descoperirii unor noi comori antice rămâne foarte mare. Responsabil științific este istoricul și arheologul Traian Cliante.

Redactor: Silvia PASCALE



Sursa informațiilor Radio România Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu