joi, 24 mai 2018

Medalia românească: 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial și 90 de ani de la inaugurarea Crucii Comemorative a eroilor din Primul Război Mondial






Monetăria Statului a lansat un nou produs medalistic: „100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial și 90 de ani de la inaugurarea Crucii Comemorative a eroilor din Primul Război Mondial”.

Primul Război Mondial a constituit cel mai terifiant măcel din câte cunoscuse umanitatea până la acea epocă. La capătul celor 52 de luni de război, exista un bilanț zguduitor: peste nouă milioane de vieți pierdute și probabil același număr de oameni sufereau de o formă oarecare de invaliditate în urma luptelor. Oamenii se confruntau cu sarcina dificilă de a-și pune viețile în ordine. Era clar pentru toată lumea că lucrurile nu vor mai fi niciodată ca înainte de război. Marele Război schimbase totul: economia era ruinată, politica se schimbase și harta Europei fusese retrasată.

Sistemul de pace de la Paris construit după Marele Război, a fost, așa cum sugerează unele titluri noi apărute despre Conferința de pace, ca „o pace fără victorie” sau „o pace neterminată”. A fost considerată ca un compromis între americani și europeni, între anglo-saxoni și francezi, între germani și învingătorii lor. Europa a fost divizată între state care doreau revizuirea păcii și state care aspirau să o mențină. Acest echilibru fragil nu a rezistat nici două decenii.
Prin edificiul construit la Paris, a triumfat principiul generos al autodeterminarii naționalităților. Au aparut state naționale noi, altele și-au desăvârșit unitatea statală, cum a fost cazul României, prin actul Marii Uniri. Aceste tratate și consecințele mai ample ale războiului au afectat radical istoria Europei pentru următorii șaptezeci de ani.

„Crucea de pe muntele Caraiman“ - simbol al culturii şi istoriei celor pe care îi veghează din înălţimile munţilor.
”Ridicatu-s-a acest monument întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial 1916-1918 pentru apărarea patriei – construit între anii 1926-1928“.
Noul nostru produs medalistic comemorativ este compus din medalie, broșură de prezentare și cutie...
Medalia prezintă următoarele caracteristici:
• Material: argint 925 ‰
- Diametru: 60 mm
- Calitate: patinată
- Greutate: 157 grame
# Tiraj: 40 bucăți
• Material: aliaj de cupru
- Diametru: 60 mm
- Calitate: patinată
# Tiraj: 60 bucăți

Vă așteptăm - la sediul central sau la magazinul de prezentare al Monetăriei - pentru a achiziționa acest produs, la următoarele prețuri: 639 lei/ bucată (TVA inclus) – pentru medalia din Argint și 180 lei/ bucată (TVA inclus) – pentru medalia din aliaj de cupru.



Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu