miercuri, 9 mai 2018

Pe urmele lui Henriette - self guided tour






Lucru puțin știut este că fiica cea mică a scriitorului Barbu Delavrancea, Henriette, a fost una dintre primele femei arhitecte din România. Și nu doar clădirile lăsate în urmă o fac specială, ci mai ales contribuția pe care a avut-o la formarea școlii de arhitectură modernă din România.

De Noaptea Muzeelor explorăm patrimoniul altfel: descoperim 7 locuri și 7 clădiri care au ajuns să fie desenate de către Henriette, și pe lângă care trecem zi de zi fără să știm cine a stat în spatele proiectării lor. Vom face acest lucru prin intermediul aplicației Questo, care îi va ghida pas cu pas pe curioși și pe pasionații de arhitectură pe un traseu cultural prin centrul Bucureștiului.

Punct de pornire: Spitalul Colțea. Ce legătură există între Henriette și Colțea? Descărcați gratuit aplicația pe mobil (linkuri mai jos) și începând de sâmbătă, 19 mai, de la ora 18:00, veți afla!

***
Arhiva de Imagine a Muzeului Țăranului Român (Arhiva de Imagine MȚR) deține în colecțiile sale câteva mii de planșe de arhitectură – cu tematică urbană și rurală, din capitală și din țară – semnate de către Henriette Delavrancea-Gibory. La sfârșitul anilor 1990, aflate în pericolul de a fi aruncate și pierdute, schițele au fost salvate și integrate în patrimoniul MȚR, la decizia directorului de atunci al muzeului, pictorul Horia Bernea.

***
Traseul self guided "Pe urmele lui Henriette" este o inițiativă a Muzeului Țăranului Român, dezvoltată în colaborare cu Vânătoarea de comori arhitecturale și cu sprijinul Questo App, cu ocazia evenimentului Noaptea muzeelor 2018. Traseul va fi accesibil publicului atât în data de 19 mai, cât și ulterior.

---
Pentru a descărca aplicația Questo:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.questo.questoapp
iOS: https://itunes.apple.com/ro/app/questo/id1216630504?mt=8



Sursa informațiilor MȚR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu