joi, 3 mai 2018

EXPONATUL LUNII MAI VAS - SUPORT ENEOLITIC (cca. 4500 a Ch.)





EXPONATUL LUNII MAI
VAS - SUPORT ENEOLITIC (cca. 4500 a Ch.)

Piesa care face obiectul expunerii a fost descoperită în anul 2003, în situl eneolitic de tip tell, de la Sultana – Malu Roşu (jud. Călăraşi). Vasul face parte din aşa numitul tip Varna, are culoarea cărămizie, decorat cu grafit şi vopsea albă şi roşie, formă tronconică, cu patru apucători tip "corniţe" pe umăr.
Situl de la Sultana reprezintă un caz special în contextul eneoliticului românesc (mil. V – IV a. Ch.), deoarece a fost primul sit gumelniţean care a făcut obiectul unor cercetări ştiinţifice în anii '20 ai secolului trecut, fiind legat de afirmarea identității şcolii arheologice din România.
Așezarea pluristratificată de tip tell, este amplasată pe terasa înaltă a lacului Mostiștea, la 300 m nord de actuala localitate Sultana. Stratigrafia așezării prezintă o grosime de cca 4.5 m, cuprinzând întreaga secvență cronologică a culturii Gumelnița.
Având o valoare excepţională, fiind inclusă în categoria Tezaur a Patrimoniului Cultural Naţional, piesa a fost expusă la Muzeul Național din Beijing în cadrul expoziţiei "Comorile României" alături de alte 445 de piese reprezentative ale arheologiei preistorice, clasice si medievale.
De asemenea, a fost prezentată în cadrul unor expoziții internaţionale alături de alte obiecte ale muzeului în Elveţia, SUA, Atena.
Piesa cunoaște unele analogii în arealul complexului cultural Kodjadermen-Gumelnița-Karanovo VI (4600 – 3900 a.Ch).
Dimensiuni - D - 230 mm, h – 168 mm, nr. inv. 44 857.
Clasat în Categoria Tezaur Ordinul de clasare nr. 2110/ 02.03.2007



Sursa informaţiilor Muzeul Dunării de Jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu