joi, 5 noiembrie 2020

Tezaurul de silicve de la Poiana Mică, Brașov

  



Tezaurul de silicve de la Poiana Mică, Brașov
Datare: post 367-375 d.Chr.
Material: argint
Compoziție: 76 de monede de argint romane târzii, silicve și imitații de silicve.


SILICVA (siliqua în latină) este un termen modern ce desemnează unitatea monetară din argint în sistemul monetar roman târziu, termen aplicat, prin convenție, monedei de argint de 2-3 g. Termenul de silicvă denumea inițial sămânța unui copac originar din regiunea mediteraneană, roșcovul (ceratonia siliqua), utilizată ca unitate de măsură a greutății; în sistemul roman, silicva reprezenta 1/6 scrupuli (aproximativ 0,19 g); 5 silicve cântăreau cca 1 g.
Acesta este primul dintre tezaurele de silicve cunoscute ca fiind descoperite în România, care include imitații ce pot fi atribuite goților. În literatura numismatică astfel de imitații erau cunoscute doar în colecții, proveniență lor fiind incertă.
Descoperirile de tezaurele de silicve sunt rare. În România se cunosc șapte astfel de tezaure monetare, provenind toate din apropierea Dunării (fluviul pe care se situa limesul roman în secolul al IV-lea d. Chr.): marele tezaur descoperit în fostul județ Romanați în secolul al XIX-lea ( din care se mai păstrează probabil în jur de 5%), tezaurele de la Gura Ialomiței, Viespiești, Redea, Drănic, Osica de Sus. Nici unul nu s-a păstrat integral și pentru nici unul nu se cunoaște locul exact al descoperirii.

Mai multe detalii: https://bit.ly/3d2cT7w

 

Sursa informațiilor MNIR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu