duminică, 11 octombrie 2020

Expoziția Mixobarbarii din Dobrogea în contextul lumii bizantine (secolele VI-XIII)

 

Expoziția Mixobarbarii din Dobrogea în contextul lumii bizantine (secolele VI-XIII)

#expoziție #Constanța #Tulcea
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” din Tulcea, invită publicul iubitor de istorie și arheologie dobrogeană la vernisajul expoziției Mixobarbarii din Dobrogea în contextul lumii bizantine (secolele VI-XIII), care va avea loc miercuri, 14 octombrie, orele 13.00, la sediul din Piața Ovidiu, nr. 12.
Secolele VI-XIII însumează în Dobrogea partea de final a antichității, perioada migrațiilor și partea de început a Evului Mediu. Aflat în granițele Imperiului bizantin, teritoriul istro-pontic intră, în a doua jumătate a secolului al VI-lea, în atenția populațiilor venite din regiunea nord-pontică, care, aflate la începutul procesului de migrație, vor copleși cu amploarea acțiunilor lor aproape întreaga provincie. Sfârșitul antichității a fost urmat de o lungă perioadă de amalgamare a populației existente cu noii migratori, proces ce s-a încheiat spre finalul intervalului cronologic propus, cu marea invazie mongolă. Cu staționări mai lungi sau doar în trecere, fiecare populație migratoare (slavi, kutriguri, avari, utriguri, bulgari, maghiari, varego-kieveni, pecenegi, uzi, cumani, tătari și alte seminții antrenate de aceștia) și-a lăsat, mai mult sau mai puțin, amprenta asupra populației, culturii și istoriei provinciei.
”Mixobarbaroi”/mixobarbari este termenul prin care cronicarul Mihail Attaliates desemna populația din spațiul paristrian, termen tradus prin expresia ”populație pe jumătate barbară”. Prin el bizantinii desemnau pe străinii bizantinizați (prin adoptarea limbii grecești și a religiei creștin-ortodoxe), precum și pe bizantinii care aveau străini în linia de rudenie ascendentă. Este dificil de stabilit care și câți dintre autohtoni și migratori au fost ”bizantinizați” și în ce măsură acest proces a fost de durată sau doar o oportunitate a momentului. Tocmai de aceea, ne-am permis să alocăm termenul tuturor acelora care în intervalul cronologic propus au locuit în Dobrogea, chiar și pentru o perioadă scurtă. Moștenirea acestora, parte a istoriei Dobrogei, sperăm să se dovedească importantă și fascinantă.
Expoziția, ce va putea fi vizitată în perioada 14 octombrie – 15 decembrie 2020 la etajul al II-lea al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, reunește peste 200 de obiecte arheologice descoperite pe teritoriul Dobrogei, oferind ocazia cunoașterii unei lumi mai puțin știute și scoțând la lumină o perioadă ”întunecată” și ”barbarizată”.
Toate acestea, precum și o succintă expunere a istoriei provinciei în secolele VI-XIII, sunt prezente în catalogul expoziției, bilingv, care însumează 186 de pagini și a fost publicat la prestigioasa Editură Mega, din Cluj-Napoca.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu