duminică, 11 octombrie 2020

Tezaurul de la Sucidava-Izvoarele (jud. Constanța)

 

Tezaurul de la Sucidava-Izvoarele (jud. Constanța)


„Tezaurul pe care îl prezentăm într-o primă formă în acest cadru, este produsul unei descoperiri ocazionale, aşa cum s-au făcut numeroase altele pe teritoriul dintre Dunărea de Jos şi Marea Neagră, ținut recunoscut, de altfel, printr-o bogăţie arheologică inegalabilă.
Ea s-a făcut în primăvara anului 1984, în ruptura unui mal al Dunării, în apropierea localităţii Izvoarele (Pîrjoaia), în cetatea alăturată, identificată mai demult cu antica Sucidava […]. Tezaurul se compune din 17 obiecte, unele dintre ele relativ bine conservate, altele păstrate în stare fragmentară, destul de precară. În momentul descoperirii, tezaurul, în totalitatea sa, era într-o stare avansată de oxidare. Prin valoarea lor artistică şi cu precădere documentară, piesele componente vin să întregească un patrimoniu de epocă - şi aşa foarte valoros - al monumentelor romano-bizantine, descoperite în această parte a imperiului.
Precizăm de la început că are în alcătuirea sa mai multe categorii de piese : 6 linguriţe, 6 boluri, o cană de dimensiuni relativ mari, o căniţă trilobată, o pateră, o strecurătoare şi un reliquarium.
[…] În concluzie, putem afirma că tezaurul de la Sucidava-Izvoarele reprezintă cel mai complet serviciu euharistic descoperit pînă în prezent pe teritoriul României. În componenţa lui aflăm piese tipice de argintărie din a doua jumătate a sec. IV și prima jumătate a sec. V e.n., produse ale unor centre diferite din răsăritul Imperiului. Ele aduc o lumină nouă asupra legăturilor multiple pe care provinciile dunărene le întreţin cu această regiune în epoca tîrzie și totodată asupra evoluţiei vieţii materiale şi spirituale a Sucidavei moesice.” (Adrian Rădulescu, Traian Cliante, „TEZAURUL DE LA SUCIDAVA-IZVOARELE (jud. CONSTANŢA)”, Pontica 19 (1986))
Vă așteptăm să vizitați exponatele din sălile Tezaur, aflate la parterul clădirii muzeului...

 

Sursa informațiilor Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu