duminică, 11 octombrie 2020

APLICĂ VESTIMENTARĂ DE LA CAJVANA (judeţul Suceava) Prima epocă a fierului-grupul podolo-moldav, începutul secolului VI a. Chr. (Colecția Arheologie)

 

 

Din frumusețile arheologiei, exponate de excepție din colecțiile Muzeului Național al Bucovinei

APLICĂ VESTIMENTARĂ DE LA CAJVANA (judeţul Suceava)
Prima epocă a fierului-grupul podolo-moldav, începutul secolului VI a. Chr. (Colecția Arheologie)

Cercetările arheologice desfăşurate în apropierea oraşului Cajvana (jud. Suceava), pe un platou numit de localnici „Dealul lui Borodea”, au salvat o parte din vestigiile care se mai găseau aici. După cum a sesizat autorul cercetării, dr. Mircea Ignat, tumulii din zona Cajvana se integrează într-un spaţiu funerar unitar care întinde pe o arie mai largă, urmând relieful format de râul Suceava şi pârâul Solca în zona comunei Todireşti şi a oraşului Cajvana.

Cele trei campanii întreprinse în punctul „Dealul lui Borodea” în anii 1989, 1990 şi 2001 au permis cercetarea unui număr de 14 tumuli. Inventarul cel mai bogat a fost descoperit în tumulul T6: mărgele de sticlă şi caolin, oglindă de bronz, verigă de bronz, ac de bronz, vase. Cele şase aplice de aur au fost găsite contorsionate, situaţia fiind datorată prinderii lor pe un obiect textil sau de piele care în descompunere a modificat forma iniţială a foiţei de aur foarte maleabilă şi datorită gradului mare de puritate din compoziţie. Nu au fost descoperite resturi osteologice.

Piesa este lucrată din foaie de aur foarte subţire în tehnica au repoussé. Aplica este compusă din şase triunghiuri care au părţi comune, baza fiind constituită dintr-un triunghi mare, deasupra acestuia sunt două triunghiuri mijlocii, iar partea superioară are trei triunghiuri de dimensiuni mici. Decoraţia este realizată printr-un sistem de cercuri concentrice şi puncte care formează raze, de asemenea laturile triunghiurilor componente sunt marcate de puncte. Datorită faptului că piesa a fost găsită contorsionată, prin restaurare s-a reuşit aducerea acesteia la forma iniţială, fără alterarea calităţilor ei artistice. (șef serviciu Arheologie, dr. Monica Dejan)

Bibliografie:
Ignat, M. 2000. Metalurgia în epoca bronzului şi în prima epocă a fierului din podişul Sucevei, Editura Universităţii Suceava, Suceava;
Ignat, M. 2006. Necropolele tumulare din zona Rădăuţi în cadrul lumii traco-getice (sec. VII-V a.Ch.), Editura Cetatea de Scaun, Târgovişte MD.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Bucovinei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu