sâmbătă, 4 noiembrie 2017
Mandibulă fosilă de Theriosuchus din perioada Cretacicului - Exponatul lunii noiembrie 2017 la MCDR
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 noiembrie 2017, o nouă piesă în cadrul acțiunii „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Astfel, în această lună piesa expusă, o mandibulă fosilă de Theriosuchus, aparține coleției de paleontologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, ea intrând în patrimoniul instituției noastre în urma descoperirii ei de către reputatul paleontolog Ioan Groza, în zona Sânpetru – Tuștea (Depresiunea Hațeg, județul Hunedoara).
„Theriosuchus era o adevărată fosilă vie care a trăit începând cu ultima parte a Jurasicului (aproximativ 150 de milioane de ani) şi până în prima parte a Cretacicului în China, Maroc, Scoţia, sudul Angliei şi Thailanda. După extincţie a continuat să supravieţuiască printr-un nucleu populaţional în Bazinul Haţeg. Analiza materialului fosil, fragmentar, indică talia ca nedepăşind 1 metru lungime, cu membrele lungi ce sugerează apartenenţa la specia mamiferelor mici”, precizează Dorin Cărăbeț, referent de specialitate în cadrul Compartimentului Științele Naturii de la MCDR Deva.
Sursa informaţiilor Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu