luni, 3 aprilie 2017

Exponatul lunii martie la Secția de Istorie-Arheologie: călimară de brâu - prima jumătate a secolului al XIX-lea, a aparţinut lui Nicolae Glogoveanu





Exponatul lunii martie la Secția de Istorie-Arheologie: călimară de brâu - prima jumătate a secolului al XIX-lea, a aparţinut lui Nicolae Glogoveanu.
Călimară de brâu, cu un recipient pentru cerneală şi un tub pentru pene (sau mai târziu pentru toc), realizată din argint turnat. Are o decoraţie simplă, de influenţă orientală atât pe recipientul aproape dreptunghiular, bombat la mijloc şi colţurile teşite, cât şi pe tubul obiectului, cu motive vegetale (frunze de acant, flori stilizate de crin şi palmete pentru flori de mac). Recipientul pentru cerneală prezintă pe lângă modelul decorativ, de influenţă orientală, şi linii drepte şi în zigzag.
Nicolae Glogoveanu a făcut parte din una din cele mai importante familii boierești oltene, menționată pentru prima dată la începutul secolului al XV- lea. A fost mare clucer şi mai apoi ispravnic de Mehedinţi şi Gorj, judecător al Divanului Craiovei. De asemenea, el a fost apropiat al lui Tudor Vladimirescu, susținundu-l pe căpitanul de panduri în timpul revoluției de la 1821.
Piesa a mai fost expusă în fosta expoziție de bază a Secției de Istoriei (închisă în anul 2009), și în expoziția temporară „Rarități din colecția Muzeului Olteniei”, în anul 2013.


Sursa informaţiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu