marți, 11 aprilie 2017

Echis carinatus (Schneider, 1801) - Vipera cu solzi fierăstrău


Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa:

Echis carinatus (Schneider, 1801) - Vipera cu solzi fierăstrău

Specia este întâlnită în Emiratele Arabe Unite, Oman, Pakistan, Afghanistan, Iraq, Iran și în zone învecinate din fosta URSS. Echis carinatus este una dintre cele mai periculoase specii de viperă din India, făcând parte din așa numitul „Big Four” al șerpilor veninoși care se fac responsabili de cele mai multe cazuri de decese în această țară.
Denumirea de viperă cu solzi fierăstrău i-a fost atribuită datorită faptului că atunci când se simte amenințată își freacă solzii între ei, emițând un sunet caracteristic (ca de fierăstrău).
Este o specie terestră, cu precădere nocturnă. Trăiește în locuri stâncoase, cu climat deșertic și poate fi întâlnită de la nivelul mării până la 2500m altitudine. Se hrănește în special cu rozătoare și broaște, iar ocazional cu șopârle și păsări.
Din punct de vedere al reproducerii este o specie ovipară: femela depune între 6 și 10 ouă din care puii eclozează după 40-80 de zile de incubare. Populațiile din India sunt însă ovovivipare: femelele rețin ouăle în corp până la eclozarea puilor.
Veninul este foarte toxic pentru om: este în principal hemotoxic, producând hemoragii interne și externe, coagulări anormale, dar are și efect nefrotoxic. Vipera cu solzi fierăstrău este una din speciile care cauzează anual cele mai multe decese, fiind prezentă în număr relativ mare, chiar şi în apropierea așezărilor umane.

Vipera cu solzi fierăstrău poate fi admirată în cadrul expoziției temporare „#Venin - frumuseți de neatins” de la Muzeul Antipa!

Foto: Echis carinatus (Schneider, 1801) - Vipera cu solzi fierăstrău
Copyright © Shantanu Kuveskar, sub licenţă CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)


Sursa informaţiilor Muzeul Antipa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu