miercuri, 19 aprilie 2017
Dendrobates auratus (Girard, 1855) - Broscuța otrăvitoare verde cu negru
Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa:
Dendrobates auratus (Girard, 1855) - Broscuța otrăvitoare verde cu negru
Dendrobates auratus este răspândită în Nicaragua, Costa Rica, Panama, o regiune din vestul Columbiei şi a fost introdusă în Hawaii.
Trăiește în pădurile ecuatoriale din aceste regiuni și este semi-arboricolă. Vânează și doarme în copaci. Fiind o broască de dimensiuni mici însă, nu poate sări suficient de departe pentru a acoperi distanța dintre doi copaci, așa că se întoarce la sol atunci când vrea să se deplaseze. Are un cântec relativ puternic, ca un tril, și un comportament teritorial pronunțat. Secretă prin glandele pielii un venin puternic ce conține alcaloizi preluați din hrană, de la anumite specii de insecte și de acarieni. În captivitate însă, având altă dietă, toxicitatea secrețiilor scade foarte mult.
Reproducerea are loc în sezonul ploios. După ecloziune, mormolocii sunt transportați de către mascul în apa acumulată în tecile bromeliaceelor, unde are loc restul dezvoltării.
Broscuța otrăvitoare verde cu negru poate fi admirată în cadrul expoziției temporare „#Venin - frumuseți de neatins” de la Muzeul Antipa!
Foto: Dendrobates auratus (Girard, 1855) - Broscuța otrăvitoare verde cu negru. Copyright © Holger Krisp, sub licenţă CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/)
Sursa informaţiilor Muzeul Antipa.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu