luni, 28 noiembrie 2016

Lansare de carte: Ioan Botiș ”O istorie antropologică a morţii”


Lansare de carte a colegului nostru Ioan Botiș

”O istorie antropologică a morţii”

Marţi, 29 noiembrie 2016, în foaierul Teatrului Municipal Baia Mare, de la ora 14:00, va avea loc lansarea primului volum din cele cinci care alcătuiesc lucrarea lui Ioan Botiş intitulată O istorie antropologică a morţii. Lucrarea va fi prezentată de prof.univ.dr.Toader Nicoară, directorul Institutului de Studii Doctorale a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.
„Secole lungi din istoria umanităţii moartea a fost ocultată, neglijată sau ascunsă. Destul de recent, cu câteva decenii în urmă, moartea a devenit obiect al unor investigaţii complexe din partea specialiştilor din cele mai neaşteptate discipline ştiinţifice: medicina, biologia, psihologia, sociologia, dar în egală măsură istoria, antropologia, filosofia şi chiar literatura. Se vorbeşte astăzi tot mai mult în termenii unei ştiinţe complexe şi interdisciplinare, thanatologia, care s-a instituit recent în spaţiul ştiinţelor umane şi sociale cu rezultate spectaculare.
Cercetarea propusă publicului românesc de către Nelu Botiş în acest prim volum al unei investigaţii de mare deschidere problematică şi metodologică reprezintă o primă încercare de sinteză a problematicii morţii la noi. Cercetarea are în vedere începuturile umanităţii, volumul de faţă abordează probleme esenţiale pentru înţelegerea raporturilor complexe şi complicate pe care societăţile antichităţii le-au întreţinut cu moartea.
Autorul investighează cu metodă lumea culturii primitive inventariind diversele ipostaze ale morţii din antica Mesopotamie, la morţii răi ai Egiptului antic, la spectrele Chinei antice, dar şi în folclorul celtic, germanic, chipurile morţii în lumea musulmană şi în cea creştină, din Extremul Orient în America”, afirmă în prefaţa lucrării prof.univ.dr.Toader Nicoară.


Sursa informaţiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu