marți, 29 noiembrie 2016
EXPONATUL LUNII: CARTE ROMÂNEASCĂ VECHE - MINEIUL LUNII DECEMBRIE BUDA, 1805
EXPONATUL LUNII: CARTE ROMÂNEASCĂ VECHE - MINEIUL LUNII DECEMBRIE
BUDA, 1805
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, propune publicului gălăţean pentru luna decembrie a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: CARTE ROMÂNEASCĂ VECHE - MINEIUL LUNII DECEMBRIE.
Mineiul sau Minologhion (în greaca veche Μηναιον) este o carte liturgică (bisericească) care cuprinde slujbele şi cântările bisericeşti dintr-o lună, structurate pe fiecare zi, cu sfinţii sau sărbătoarea zilei respective. Există douăsprezece Mineie, pentru toate lunile anului, fiecare purtând numele lunii pentru care a fost scris. Primul Minei este al lunii septembrie, pentru că 1 septembrie marchează începutul anului bisericesc creştin-ortodox.
Mineiul lunii decembrie a văzut lumina tiparului în anul 1805, la Tipografia Universităţii Pesta din Buda. Imprimat pe hârtie cu filigran, coligat cu Mineiul lunii ianuarie şi Mineiul lunii februarie, preţul tipăririi a fost de peste 12.000 florini, sumă achitată de dr. Ioan Molnar-Piuariu la începutul anului 1806.
Micro-expoziţia organizată de muzeograf Mariana Delia Pohrib, poate fi vizitată la Muzeul „Casa Colecţiilor” Galaţi din str. Eroilor, nr. 64, în perioada 1 – 31 decembrie 2016, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.
Sursa informaţiilor Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu