EXPONATUL LUNII
Cynips quercusfolii – viespea stejarului
Este o insectă aparținând familiei Cynipidae, o familie de viespi ce cuprinde cel mai mare grup de insecte producătoare de gale, cu peste 1.000 de specii cunoscute la nivel global. Aceste specii de viespi produc majoritatea galelor de pe stejari și pe plante din familia Rosacee (trandafirilor).
Exemplarele adulte sunt de culoare maro închis și au dimensiuni mici de aproximativ 1,5–2 mm lungime.
Galele produse de această specie au forme sferice, aproximativ 20 mm lățime, și se formează pe partea inferioară a frunzelor de stejar. Aceste gale apar mai întâi sub forma unei mase rotunjite de țesut vegetal, de culoare verde, pe mugurii de frunze ai stejarului, iar ulterior acestea devin tari și maronii, având un diametru de până la aproximativ 25 mm.
Galele pot fi găsite pe orice parte a plantei, dar cel mai adesea sunt observate pe frunze sau ramuri.
Ciclul de viață al viespilor implică o metamorfoză completă, cu patru etape de viață: ou, larvă, pupă și adult. În lunile mai sau iunie, femela viespe depune ouăle în mugurii în curs de dezvoltare ai stejarilor folosind ovipozitorul. Substanțele chimice produse atât de viespile adulte, cât și de viespile în curs de dezvoltare – larvele, provoacă formarea unei gale. Galele formate oferă protecție și hrană larvelor.
Fiecare gală conține o cameră centrală, cu o singură larvă de viespe, care iese la finalul dezvoltării printr-o gaură ca o viespe înaripată adultă. Larva este mică, de culoare albă, lipsită de picioare și prezintă piese bucale de mestecat.
Galele produse de cinipide variază foarte mult ca mărime, formă și aspect, în funcție de planta gazdă și de specia care o produce.
Galele mature sunt uneori deschise de ciocănitori și veverițe pentru a consuma larva sau pupa din interior.
Viespile nu sunt singurele organisme care declanșează dezvoltarea de gale la plante, dar sunt probabil cei mai prolifici producători de gale, în special la stejari.
În colecția muzeului nostru sunt depozitate exemplare de insecte și gale produse de mai multe specii ale familiei Cynipidae.
Galele conțin cantități mari de acid tanic, care a fost folosit pentru a produce cerneală de fier (cerneala ferogalică) și pentru vopsirea pânzei.
Mai multe informații interesante despre obținerea acestei cerneli și utilizare ei, puteți afla mâine, 15 noiembrie, cu ocazia vernisajului expoziției ”Materie și Icoană”, începând cu ora 12.00.
Vernisajul va fi urmat de un experiment practic de reconstituire a metodelor vechi de obținere a cernelii ferogalice și a pigmenților din minerale și vegetale identificate și prelevate din zona Aiudului.
Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu