luni, 2 martie 2020
DEDIȚELUL (Pulsatilla pratensis (L.) Mill. ssp. nigricans (Störck) Zämelis)
Începând de la 1 martie 2020, EXPONATUL LUNII, la Muzeul de Științele Naturii, este:
DEDIȚELUL (Pulsatilla pratensis (L.) Mill. ssp. nigricans (Störck) Zämelis)
Dedițelul (Pulsatilla pratensis ssp. nigricans) numit popular și sisinel sau floarea Paștelui este o specie perenă, rară, din familia Ranunculaceae, ce poate atinge 10-30 cm înălţime.
Prezintă un rizom (tulpină subterană) ce are aspectul unei crenguțe uscate cu numeroase rădăcini adventive. Frunzele bazale sunt penat-divizate, acoperite cu peri albi. Florile sunt situate în vârful tulpinii fiind solitare, mari, violet-închis, asemănătoare unor clopoței. Tepalele sunt alungite având 2,5-3 cm lungime și 0,8-1 cm lățime. Staminele sunt suculente și ies de sub tepalele recurbate. Fructele sunt nucule cu stilul lung și păros. Întreaga plantă este acoperită cu peri albi. Înflorește în perioada martie-mai.
Pulsatilla pratensis ssp. nigricans crește în locuri însorite și puțin umblate, în pajiști uscate, pe soluri nisipoase, din regiunea de câmpie până în cea colinară. Este originară din centrul și nord-vestul Europei. La noi în ţară este întâlnită în Subcarpați.
Dedițeii sunt plante toxice, mai ales în stare proaspătă, datorită conținutului în alcaloizi. Prin uscare planta își pierde cea mai mare parte din otravă, dar și din proprietățile medicinale. Principiile active extrase din dediţei au multiple utilizări în fitoterapie și mai ales în tratamentele homeopatice. Se utilizează numai la sfatul medicului. Florile au proprietăți colorante. Există unele specii de dediței care se pot cultiva în grădini având rol ornamental. Înmulțirea se face prin semințe.
Pulsatilla pratensis ssp. nigricans figurează în lucrarea Lista critică a plantelor vasculare din România (Oprea A., 2005) ca specie rară.
VĂ INVITĂM SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIILE NOASTRE!
Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” din Bacău.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu