luni, 8 aprilie 2019

FESTIVALUL ȘTIINȚELOR Ediția II








COMUNICAT DE PRESĂ
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează

FESTIVALUL ȘTIINȚELOR
Ediția II

„Festivalul Științelor” a fost gândit şi iniţiat anul trecut special pentru publicul interesat de ştiinţele naturii, ca un produs cultural interactiv, interdisciplinar. Ideea unui astfel de eveniment a fost primită cu entuziasm de publicul țintă. Vizitatorii mai mari sau mai mici care au participat au fost încântați de materialele, machetele și experimentele prezentate într-un cadru non-formal la workshop-urile organizate.
În anul 2019, vom organiza ediția a II-a, iar evenimentul se va desfășura în locaţii diferite, în mai multe perioade, astfel încât să poată participa un număr mai mare de elevi și de cadre didactice. Fiecare subunitate a Complexului Muzeal „Ion Borcea” din municipiul Bacău va fi implicată în organizarea evenimentelor din cadrul „Festivalului Științelor”, astfel:
• în perioada 7 – 10 mai 2019 vor fi organizate workshop-uri la Observatorul Astronomic „Victor Anestin”;
• în perioada 21 – 24 mai 2019 vor fi realizate activități la Vivariu;
• în perioada 4 – 7 iunie 2019 publicul este invitat să participe la atelierele de lucru care se vor desfășura la Muzeul de Științele Naturii.

În cadrul workshop-urilor organizate la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” se vor desfășura activități demonstrative cu următoarele teme:
- Astronomia pe înțelesul tuturor, Zoo-logica şi Fizica și chimia din viața noastră.

În cadrul activităților care se vor desfășura la Vivariu vor fi abordate temele:
- Secrete din viața animalelor, Micro și macro ... vegetal, Zoo-logica.

Atelierele de lucru care vor fi organizate la Muzeul de Științele Naturii vor aduce în fața publicului activități interactive cu următoarea tematică:
- Micro și macro ... vegetal, Zoo-logica şi Fizica și chimia din viața noastră.

Activitățile reunite sub tema „Astronomia pe înțelesul tuturor” cuprind demonstrații practice ale unor fenomene astronomice, prezentarea constelațiilor și observații astronomice asupra Soarelui.
Tema „Secrete din viața animalelor” prezintă evoluția de la ou la pui la unele specii de păsări, iar elevii vor avea ocazia să vadă dimensiunile și coloritul ouălor mai multor specii de păsări.
În cadrul workshop-ului vor fi observate și unele animale mai „discrete” – VIERMII – prezențe nedorite în viața noastră.
În cadrul workshop-ului „Micro și macro ... vegetal” vor fi abordate teme de microscopie a plantelor. Grupele de elevi vor putea observa preparate microscopice cu celule și țesuturi vegetale. Vor fi organizate activități practice de realizare a preparatelor microscopice și de comparare și recunoaștere a tipurilor de flori și diferențiere a unor ciuperci comestibile de cele toxice. De asemenea, vor fi prezentate tehnici de conservare a plantelor în vederea realizării ierbarelor tematice.
„Zoo-logica – workshop” va cuprinde elemente de paleontologie și vor fi prezentate fosile autentice din colecția muzeului. Vor fi evidențiate adaptările unor animale la mediul de viață. În cadrul acestei teme vor fi expuse subiecte de anatomie și vor fi observate la microscop preparate cu celule şi țesuturi ale organismului uman.
Workshop-ul „Fizica și chimia din viața noastră” cuprinde activități practice care implică noțiuni din domeniile optică, mecanică, electronică și chimie. Vizitatorii vor asista la demonstrații ale unor fenomene fizice și chimice de care depinde viața plantelor și a animalelor prezentate într-o manieră distractivă.

În perioadele menționate anterior, activitățile din cadrul workshop-urilor se vor desfășura zilnic, la fiecare subunitate, în baza programărilor între orele 9:00 - 15:00.

Participanții la activități, în baza programărilor anterioare, vor putea vizita și expozițiile deschise la fiecare subunitate.

Programările se fac la numerele de telefon:
0234/512006 – Muzeul de Științele Naturii
0234/513724 – Observatorul Astronomic „Victor Anestin”
0234/535564 - Vivariu

Vă aşteptăm!

Manager,
dr. Gabriela Gurău



Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu