sâmbătă, 12 ianuarie 2019

Moneda ce valorează o avere. A fost confecţionată în 1943, din greşeală


Credit-Heritage Auctions, HA:com
 
 
Monedele din cupru realizate în 1943 arată, în majoritate cazurilor, precum oricare alta, însă ele nu trebuiau să fie confecţionate. În acea perioadă monedele trebuiau bătute în oţel pentru ca cuprul să fie utilizat pentru tehnologii necesare în Al Doilea Război Mondial.

Doar 10-15 dintre aceste monede, confecţionate din greşeală, mai sunt în circulaţie, în prezent. Una dintre ele va fi scoasă la licitaţie săptămâna aceasta în cadrul Casei de licitaţii Heritage din Orlando, Florida.

Conform Atlas Obscura, având în vedere numărul mic de monede din curpu emis de către monetăriile din SUA, un zvon fals, conform căruia fondatorul industriei americane de automobile Henry Ford ar fi oferit o maşină gratuit persoanelor ce îi aduceau o monedă din cupru, s-a răspândit rapid.

Astfel, Departamentul Trezoreriei a emis un comunicat în care declara că „monedele din cupru nu au fost bătute în anul 1943. Toate monedele bătute în acest an sunt din zinc acoperit cu oţel”.

În martie 1947, Don Lutes Jr a obţinut una dintre aceste monede de la sala de mese a licelului său din Pittsfield, Massachusetts. După ce primit, însă, scrisoarea de la Trezorerie, cât şi o respingere din partea lui Ford atunci când a cerut o maşină gratis, Lutes şi-a pus moneda într-un loc sigur din casă. Bănuelile lui s-a confirmat în 1958, când moneda din cupru a unui alt colecţionar a fost vândută la licitaţie pentru suma de 40.000 de dolari, echivalentul a 300.000 de dolari din prezent.

După zeci de ani, moneda lui Lutes Jr. a devenit un simbol al greşelii numismatice şi ar putea fi vândută pentru suma de 120.000 de dolari în cadrul licitaţiei ce se încheie la sfârşitul acestei săptămâni.



Sursa informațiilor Descoperă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu