vineri, 25 ianuarie 2019

Peste 50 de kilograme de monede antice de aur sunt de negăsit. Câte piese din tezaure au recuperat poliţiştii în 2018






Kosoni. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.


Peste 50 de kilograme de monede antice de aur sunt date dispărute prin Interpol, după ce au fost traficate ilegal pe piaţa neagră.

Poliţiştii de la Compartimentul pentru protejarea patrimoniului cultural naţional Hunedoara şi-au prezentat bilanţul pe anul 2018. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, aceştia se pot mândri cu recuperarea pe parcursul anului trecut a 164 de monede antice, aflate în urmărire, furate din siturile arheologice din Munţii Orăştiei, valoarea acestora fiind estimată la aproximativ 50.000 de euro.

„Dintre aceste bunuri arheologice recuperate, sunt susceptibile a aparţine tezaurului patrimoniului cultural naţional 20 de monede de tip koson din aur, 6 monede de tip Lisymach şi Alexandros din aur, 49 de monede de tip denar de argint şi 81 de tetradrahme dacice de argint”, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Potrivit anchetatorilor, monedele din tezaurele sustrase din siturile arheologice române au fost vândute prin intermediul unor case de licitaţii, fiind supuse procesului de “reciclare” pentru a dobândi o aparenţă de origine licită.

„Loturile de monede din aur sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepţional, datorită acestor monede, cunoaştem azi mai multe despre istoria politică, viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista”, se arăta într-un comunicat al Parchetului General, din aprilie 2018, în care era precizată provenienţa bunurilor.

Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care sau recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc, informa Parchetul General.

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în perioada 1998-2015, braconierii siturilor arheologice au descoperit în zona cetăţilor dacice şi au exportat ilegal şi vândut pe piaţa antichităţilor tezaure monetare care conţineau mii de monede Koson şi Lysimach din aur şi argint, bijuterii din aur şi alte nenumărate artefacte de patrimoniu. Valoarea acestor comori nu a putut fi stabilită cu exactitate, însă pe piaţa neagră a antichităţilor se vorbeşte de zeci de milioane de euro.


Sursa informațiilor Adevărul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu