sâmbătă, 12 ianuarie 2019

Cel mai mare depozit din Europa de topoare din cupru, cu vechimea de 6500 de ani, a fost descoperit în Bulgaria

Un depozit de topoare din cupru, cu vechimea de 6.500 de ani (cel mai mare depozit de obiecte de acest tip, găsit în Europa până acum) a fost descoperit în Silistra, în nord-estul Bulgariei.





Uneltele au fost descoperite întâmplator în anul 2013, de către fermieri locali, la o adâncime de aproximativ 1 metru. Deasupra depozitului de unelte era așezată o rocă de calcar în formă de ou, precum și fragmente de vase ceramice (ceramica era dintr-o perioadă mai târzie, din Epoca Fierului).

Descoperirea acestor artefacte preistorice din Epoca Bronzului a fost însă anunțată pentru prima dată acum câteva zile, printr-o expoziție organizată de Muzeul Regional de Istorie din Ruse.

Depozitul preistoric conține un total de 22 de unelte (18 topoare plane și 4 ciocane-topor), cu o greutate totală de 11,629 kilograme. Uneltele au fost datate ca fiind din perioada 4.500 - 4.200 î. Hr. și au fost fabricate dintr-un aliaj cu conținut ridicat de cupru care a fost turnat în forme.






"Acest depozit de unelte este cel mai mare de acest tip descoperit în Europa până acum. Este o mărturie a dezvoltării tehnologiei de fabricație a celei mai vechi metalurgii din istoria omenirii. Artefactele nu au aproape nicio urmă de utilizare, deci putem presupune că nu au fost destinate scopurilor practice, ci au fost utilizate ca o dovadă a statutului social al deținătorului sau au fost folosite ca mijloace de schimb", au precizat muzeografii, care nu exclud posibilitatea ca uneltele de cupru sa fi fost fabricate în unele dintre marile centre de prelucrare a metalelor din civilizația preistorică de pe coasta de vest a Mării Negre, din zonele Varna, Durankulak și Sozopol de astăzi. 



Sursa informațiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu