miercuri, 31 octombrie 2018

Expoziție itinerantă ”Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului”, în Alba






Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, în parteneriat Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Institutul de Cercetări Socio-umane Sibiu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Primăria Comunei Şugag, Şcoala Gimnazială Şugag, Şcoala Gimnazială Săsciori şi Şcoala Gimnazială Pianu de Sus organizează, în perioada 29-31 octombrie 2018, expoziţia Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului, în cadrul proiectului cofinaţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), Între sacru şi profan.

Repertorierea și digitizarea troițelor și a cimitirelor cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului.

Expoziţia va fi itinerată în localităţile Săsciori, Şugag şi Pianu de Sus şi se adresează în special tinerilor, dorindu-se aducerea în atenţia acestora, dar şi a publicului larg, a unui patrimoniu cultural ignorat şi ameninţat de dispariţie: troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului. În acelaşi scop, în colaborare cu şcolile partenere, se organizează şi conferinţa Un patrimoniu în pericol: Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului, susţinută de membrii echipei proiectului.

Luni, 29 octombrie 2018, la ora 13.00, a avut loc primul popas, la Şcoala Gimnazială Săsciori. Evenimentele vor continua după următorul program: marţi – 30 octombrie 2018, ora 12.00 – la Căminul Cultural Şugag şi miercuri – 31 octombrie 2018, ora 13.00 – la Şcoala Gimnazială Pianu de Sus şi sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi de protejarea şi valorificarea acestui patrimoniu.



Sursa informațiilor Ziarul Unirea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu