marți, 23 octombrie 2018

Apariție editorială: Moneta Terrae Moldaviae I. Bibliografie numismatică






Apariție editorială: Moneta Terrae Moldaviae I. Bibliografie numismatică, de Viorel M. Butnariu


În seria Moneta Terrae Moldaviae, la editura Stef din Iași, a apărut recent primul volum, cel dedicat Bibliografiei numismatice a Moldovei, avându-l ca autor pe neobositul cercetător numismat Viorel M. Butnariu de la Institutul de Istorie A.D.Xenopol din Iași al Academiei Romane. 

Rod al unei munci asidue prin bibliotecile și muzeele din țară și din Republica Moldova, volumul, închinat lui Dimitrie Alexandru Sturdza - părintele numismaticii românești, se va dovedi un instrument foarte util atât cercetătorilor preocupați de cunoașterea locului și rolului monedei în istoria Țării Moldovei cât și pasionaților de monedă, colecționarilor, celor care nu se rezuma doar la a aduna piese numismatice. 


În cele 260 de pagini sunt înregistrate 1877 lucrări care oferă fie tematic, fie global, date bibliografice cu referire la numismatica Moldovei mari. Bibliografia a fost ordonata alfabetic în funcție de numele de familie al autorului principal și este completata cu note și acte normative referitoare la protejarea patrimoniului cultural național.


O clasificare tematică a lucrărilor înregistrate este prezentată la sfârșitul volumului în capitolul Index, unde întreaga bibliografie este sistematizată în următoarele domenii: Lucrări de interes general, care grupează enciclopedii, dicționare, tratate de istorie, manuale și tratate de numismatică, cataloage de monede etc; Izvoare istorice; Izvoare arheologico-numismatice; Nominaluri; studii și lucrări de sinteza numismatică; ziare și reviste; note, recenzii și comunicări și un capitol intitulat, Din galeria numismaților.Îl felicităm pe dl Viorel M. Butnariu pentru reușita ducerii la un bun final a proiectului domniei sale (iar meritele sunt cu atât mai mari dacă ținem cont de faptul că nu a existat un colectiv de lucru, volumul fiind unul de autor) și așteptăm cu nerăbdare și celelalte volume din seria inițiată cu această lucrare care nu ar trebui să lipsească din biblioteca celor îndrăgostiți de acest domeniu fascinant al istoriei, numismatica.



Sursa informațiilor numismon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu