vineri, 23 februarie 2018

Simpozionul Internaţional ,,In Memoriam Constantini Daicoviciu''





Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ministerului Culturii și Identității Naționale și Primăriei Comunei Eftimie Murgu județul Caraș-Severin organizează în perioada 27 februarie – 02 martie 2018, în incinta Hotelului Roman din stațiunea turistică Băile Herculane, cea de-a XLIV - a ediţie a ,,Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie In Memoriam Constantini Daicoviciu''. Tema din acest an a acestei manifestări este:
,,Circulația ideilor (pe Dunăre, mare și uscat) din Antichitate până în prezent''.
Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc miercuri, 28 februarie 2018, începând cu ora 11.00, printr-un Cuvânt de Salut din partea oficialităților.
Noutatea din acest an este conferită de lansarea a două lucrări: Johann Steiner, Doina Magheți – ,,Mormintele tac'', Editura Polirom, prezintă Alina Mazilu și Miodrag Milin, Andrei Milin – ,,Sârbii din România - Documentar și Studii despre Remodelarea Identitară'', editura Cetatea de Scaun, Suceava, 2017.
În programul acestei acțiuni culturale de amploare este prevăzut ca în zilele de miercuri, 28 februarie și joi, 01 martie să fie alocat susținerii de conferințe și comunicări legate de tema mai sus menționată. Vineri, 02 martie, va fi organizată conferința cu titlul: ,,Centenarul Unirii și Personalitățile Almăjului'', eveniment ce se va desfășura la Casa de Cultură ,,dr. Ion Sârbu’’ din Comuna Eftimie Murgu precum și o excursie tematică pe traseul: Băile Herculane - Lăpușnicel (Praetorium) – Cascada Bigăr – Dalboșeț (Senatorial Roman Villa) – Morile de Apă de la Eftimie Murgu (monument UNESCO).
În cadrul evenimentului ştiinţific vor fi prezenți un număr record de participanţi, istorici şi cercetători de la centre universitare din ţară şi din străinătate: Austria, Croația, Italia, Franța, Polonia, Serbia, Turcia, SUA, alături de specialişti din muzee şi centre de cercetare din țară.
Prin numărul de participanţi şi prin valoarea comunicărilor, această manifestare este cea mai importantă reuniune ştiinţifică din partea de vest a ţării.
Partenerii media ai acestui eveniment sunt: Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Express de Banat, TVR Timişoara, Banat Tv, Info CS, Radio Reşiţa, Ziua de Vest, Caraş Online şi 7 Zile.


Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş.

#Romania100

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu