sâmbătă, 3 februarie 2018

POTÂRNICHEA DE STÂNCĂ Alectoris graeca saxatilis (Bechstein, 1805)





Vă invităm să vizitați Secția de Științele Naturii a Muzeul Olteniei Craiova, sediul din str. Popa Șapcă nr. 8, pentru a vă bucura de Exponatul lunii FEBRUARIE 2018 - POTÂRNICHEA DE STÂNCĂ
Alectoris graeca saxatilis (Bechstein, 1805)

De ce este un exponat deosebit, de ce merită văzut de craioveni?
Pentru că .... potârnichea de stâncă este foarte rară în colecțiile muzeale din țara noastră și are o însemnată valoare faunistică și documentar-științifică. Mai mult, piesa expusă a fost inclusă în categoria TEZAUR a patrimoniului cultural național (Ridiche Mirela-Sabina, 2008).
Este o pasăre care trăiește în zone montane, pe versanți însoriți (eventual și cu stâncării), acoperiți cu vegetație ierboasă xerofilă și pe alocuri cu tufe scunde, până la altitudini ce ating 1200-1500 m.
Este o specie răspândită din Vestul Alpilor până în Balcani, cu o populație ce este apreciată ca fiind într-un declin accentuat.
În țara noastră specia a fost observată până în prima jumătate a secolului XX, cel mai adesea în Clisura Dunării, între localitățile Baziaș și Berzeasca (Linția D., 1955; Munteanu D., 2012), însă în cercetările avifaunistice recente nu a mai fost semnalată. Prezența în această regiune din țara noastră s-a explicat prin expansiunea spre nord, din ținuturile pe care le populează în munții Serbiei, ca urmare a unei înmulțiri mai pronunțate într-o perioadă favorabilă.
Exemplarul expus a fost capturat în anul 1912 la Coronini (jud. Caraș-Severin, Banat) și aparține patrimoniului Muzeului Olteniei Craiova începând din anul 1926, ca urmare a donației făcută de reputatul ornitolog Dionisie Linția, Domnia Sa fiind totodată colectorul și autorul naturalizării acestei păsări deosebite.



Sursa informaţiilor Muzeul Olteniei Craiova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu