miercuri, 14 februarie 2018

Din sigilografia veche a Muzeului Naţional al Banatului



PIESE SIGILARE UTILIZATE LA ORIGINILE INSTITUȚIEI

prezentate în cadrul Exponatului Lunii Februarie - Bastionul Theresia, intrarea în expoziția Heinrich Schliemann-Descoperitorul Troiei

Istoria Muzeului Național al Banatului începe în 1872, când la 7 septembrie se înfiinţează oficial Societatea de Istorie şi Arheologie din Ungaria de Sud (Banat) avându-i ca preşedinte pe Ormós Zsigmond (prefectul comitatului Timiş), vicepreşedinte Johann Preyer (fost primar al Timişoarei), secretar Szentkláray Jenö (profesor la Gimnaziul Superior din Timişoara), casier Odor Samu (contabil şef al comitatului Timiş), jurist dr. Vargics Imre (avocat). Încă de la început, această societate a avut atribuţii muzeale, din acel an datând primele exponate.

În 1873 s-a constituit comisia pentru muzeul arheologic al Banatului, au fost elaborate primele registre tip de inventar şi s-au stabilit locurile provizorii de păstrare a obiectelor. Deja, muzeul deţinea colecţii de numismatică, documente, arme, obiecte arheologice, bibliotecă etc. În acelaşi an, este dat în folosință primul sediu al muzeului, pe actuala stradă Augustin Pacha. De asemenea, apare prima publicaţie a SIA condusă de Szentkláray Jenö.

În această perioadă se înfiinţează Societatea de Ştiinţe Naturale din Banat, ce avea ca scop impulsionarea cultivării şi răspândirea cunoştinţelor de istorie naturală a Banatului. Aceasta şi-a dezvoltat, din 1874, un muzeu propriu. Între cele două societăţi au existat strânse legături. În 1877 o parte a patimoniului S.Ş.N. a fost mutat în clădirea S.I.A. (din 1880 ambele instituţii îşi vor avea sediu acolo). La 24 mai 1877, S.I.A. îşi deschide oficial, pentru public, expoziţia muzeală.

În 1882 se înfiinţează Asociaţia Muzeală ce avea ca obiective unificarea mai multor societăţi culturale (printre care şi S.I.A şi S.Ş.N). Din păcate, această unificare eşuează (cele două instituţii se vor unifica abia peste cinci decenii). În 1884 se înfiinţează Societatea Muzeală de Istorie şi Arheologie prin unificarea S.I.A. cu Asociaţia Muzeală, 2 iunie 1885 fiind data oficială de naştere a acestei societăţi.

Aceste entităţi aveau sigilii proprii ce erau folosite în actele oficiale. Szentkláray Jenö este cel care a proiectat primul sigiliu al S.I.A. unde apare muza Clio (a istoriei) lângă o movilă de pământ (sugerând arheologia) – din păcate nu se cunoaşte soarta acestuia.


Sursa informaţiilor Muzeul Naţional al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu